Gerelateerde artikels
Zijn e-sigaretten minder schadelijk dan gewone sigaretten?
nieuws
Alhoewel er nog geen studies beschikbaar zijn over het gebruik van de e-sigaret op lange termijn (langer dan 10 jaar), bestaat er in de wetenschappelijke literatuur wel een vrij grote consensus dat e-sigaretten minder schadelijk zijn dan gewone sigaretten.
Minder schadelijk...
Het grote verschil is de verbranding. Bij een klassieke sigaret komen vele schadelijke stoffen (teer, CO, formaldehyde, benzeen …) vrij bij de verbranding. Deze stoffen verhogen het risico op kankers of cardiovasculaire aandoeningen. Bij een e-sigaret is er wel damp maar geen verbranding. Er zitten wel heel wat chemische stoffen in de e-vloeistoffen, maar doordat er geen verbranding is, is er geen teerproductie. En teer ligt aan de oorsprong van heel wat kankers.
Een recente studie in het vakblad Tobacco Control toonde bijvoorbeeld aan dat de kans op kanker bij correct gebruik van de e-sigaret ongeveer 1 procent bedraagt van de kans op kanker bij de gewone sigaret.
De Stichting tegen Kanker benadrukt dat dit gezondheidsvoordeel uiteraard enkel functioneert als men het klassieke roken volledig achterwege laat.
... maar niet onschuldig
E-sigaretten mogen dan minder schadelijk zijn dan gewone sigaretten, ze zijn evenwel niet onschuldig. Dat geldt ook voor de nieuwe IQOS die tabaksgigant Philip Morris op de markt brngt als alternatief voor de sigaret. Deze Heat-not-burn tabakssigaret is een elektronisch apparaat waarin tabak in de vorm van een HeatStick wordt opgewarmd.
• E-sigaretten bevatten bijvoorbeeld nicotine. Nicotine is niet alleen zeer verslavend, maar heeft ook ongunstige effecten op onder meer de bloedvaten. De bloeddruk verhoogt bijvoorbeeld. Het risico is echter lager dan bij normale sigaretten, die meer nicotine bevatten, naast 4.000 andere giftige stoffen.
• Bovendien bevat de damp van e-sigaretten een aantal ingrediënten en chemische onzuiverheden in hoeveelheden die schadelijk zijn voor de gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlandse RIVM.
De schadelijke stoffen in e-sigaretten zijn, naast nicotine, onder meer propyleenglycol, glycerol, aldehyden, nitrosamines en metalen. Inhalatie hiervan kan leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker. Vooral zware gebruikers hebben een grote kans op problemen met hun luchtwegen.
Van sommige stoffen blijken de concentraties in de damp hoger te zijn dan in de vloeistof; sommige stoffen ontstaan bijvoorbeeld pas bij verdamping. Aldehyden ontstaan bijvoorbeeld bij de opwarming van de vloeistoffen en metalen komen vrij uit de verdamper. Propyleenglycol en glycerol zijn ‘dragervloeistoffen’ voor nicotine en de smaakstoffen.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) oordeelt naar aanleiding van dat onderzoek dat e-sigaretten – zowel met als zonder nicotine - zo onveilig zijn, dat consumenten ze niet langdurig en structureel zouden moeten gebruiken. De risico’s blijven wel beperkt bij incidenteel gebruik van e-sigaretten, bijvoorbeeld als hulpmiddel bij het stoppen met roken.
• Een grote Amerikaanse studie uit 2016 gepubliceerd in het BMJ toonde aan dat jongeren van 16 tot 18 jaar die e-sigaretten gebruiken een dubbel risico hebben op ademhalingsproblemen, zoals een hardnekkige hoest, piepen en bronchitis.
• Uit ander onderzoek van de RIVM blijkt ook dat e-sigaretten schadelijk kunnen zijn voor omstaanders. Bij het gebruik van e-sigaretten worden namelijk schadelijke stoffen uitgeademd, zoals propyleenglycol, nicotine en nitrosamines. De hoeveelheid die wordt uitgeademd is sterk afhankelijk van de samenstelling van de gebruikte vloeistof, de intensiteit van het dampen (frequentie en inhalatie), en de ventilatie en afmetingen van de ruimte waarin wordt gedampt.
Omstaanders kunnen lichte gevoelens van keel-, neus- en oogirritatie ervaren. Veel dampers (78 procent) gebruiken vloeistoffen die nicotine bevatten. Hierdoor kunnen omstanders gezondheidseffecten ondervinden als hartkloppingen en een verhoogde bloeddruk. Bij gebruik van nicotinevrije vloeistoffen ontstaan deze effecten niet.
• In tegenstelling tot andere nicotinevervangers, zoals kauwgum en patches, is het veel moeilijker om de nicotine met e-sigaretten af te bouwen. Ook de gewoonte van een sigaret in de handen te hebben, leert u moeilijker af.
Bronnen