Nierziekten is de verzamelnaam voor aandoeningen ter hoogte van de nier waarbij de nier op een lager niveau functioneert dan zou moeten. De nieren hebben verschillende functies, waaronder het filteren van afvalstoffen uit het bloed, het reguleren van de bloeddruk, en het in balans houden van vocht en elektrolyten in het lichaam. Enkele veelvoorkomende nierziekten zijn: chronische nierschade, nierstenen en Polycystische nierziekte.
Acute nierbekkenontsteking is een plotse en ernstige nierinfectie. De nieren gaan opzwellen en kunnen blijvend beschadigd raken. Bij herhaalde aanvallen spreekt men van chronische nierbekkenontsteking.
We denken meestal geen twee keer na voor we het toilet doorspoelen, maar je urine vertelt veel over hoe het met je gezondheid is gesteld. Niet alleen de kleur van de urine is belangrijk, maar ook de geur en hoe vaak je plast.
Nierstenen kunnen heel pijnlijk zijn. Wat is de oorzaak van zo een nierkoliek, en hoe kan je de nierstenen verwijderen? Alle info, verzameld in 10 vragen.
De nieren voeren afvalstoffen af en zijn dus erg belangrijke organen. Ieder mens heeft twee nieren die zich zich aan de linker,- en rechterkant in je buik bevinden, net onder je ribben. Nierpijn voel je in de rug, onder de ribbenkast aan weerszijden van de wervelkolom.
Of je zelf iets kunt doen om het risico op nierschade te beperken? Absoluut: gezond leven. Eigenlijk gaat het om dezelfde leefstijladviezen die gegeven worden om hoge bloeddruk en diabetes type II te voorkomen, ziekten die op zichzelf tot nierschade kunnen leiden.
Nierkanker is een ernstige aandoening waarbij kwaadaardige cellen in het nierweefsel groeien. De symptomen kunnen subtiel zijn en in de vroege stadia vaak onopgemerkt blijven. Nochtans is een vroege diagnose essentieel voor de prognose van de ziekte.
We denken meestal geen twee keer na voor we het toilet doorspoelen, maar je urine vertelt veel over hoe het met je gezondheid is gesteld. Niet alleen de kleur van de urine is belangrijk, maar ook de geur en hoe vaak je plast.
Nierschade merk je pas als al een groot deel van de werking van de nieren is uitgeschakeld. Voordien heb je enkel vage klachten. Het is dus belangrijk er vroeg bij te zijn met de diagnose.
Als gastro-enteritis (buikgriep) gepaard gaat met pijn in de nieren, betekent dit vaak dat je lijdt aan uitdroging. In andere gevallen kan het een ernstige complicatie zijn die wordt veroorzaakt door bepaalde stammen van de E. coli-bacterie. Waarop moet je letten, en wanneer ga je best naar de dokter?
Nierstenen kunnen heel pijnlijk zijn. Wat is de oorzaak van zo een nierkoliek, en hoe kan je de nierstenen verwijderen? Alle info, verzameld in 10 vragen.
Als de urine rood verkleurt, komt dat vaak doordat er bloed in zit (hematurie). De oorzaak kan variëren van eerder onschuldig (bijvoorbeeld een blaasontsteking) tot ernstig (bijvoorbeeld kanker).
Het lichaam kan op verschillende manieren laten weten dat je te weinig water hebt gedronken en dat je vochtbalans uit evenwicht dreigt te raken. We sommen de symptomen op en hebben het ook over de mogelijke gevolgen van te weinig water drinken.
Acute nierbekkenontsteking is een plotse en ernstige nierinfectie. De nieren gaan opzwellen en kunnen blijvend beschadigd raken. Bij herhaalde aanvallen spreekt men van chronische nierbekkenontsteking.
Het nefrotisch syndroom is een zeldzame nieraandoening die ervoor zorgt dat het lichaam te veel eiwitten afscheidt in de urine. Daardoor krijgen patiënten zwellingen, vooral in voeten en enkels. De aandoening verhoogt ook het risico op andere gezondheidsproblemen.
De nieren hebben normaal gezien een filterende werking: ze ontdoen het lichaam van afvalstoffen en overtollig vocht. Als de nierfunctie gereduceerd is tot minder dan 10%, is het nodig om de werking van de nieren kunstmatig te vervangen door dialyse.
Europa heeft onlangs de verkoop van melamine-bamboeservies verboden. Hoewel de reden een administratieve rechtzetting is, roept de beslissing niet voor het eerst vragen op over de veiligheid van deze producten, die zeker bij kinderen populair zijn.
Naar schatting hebben zo’n 300.000 Vlamingen nierproblemen: hun nieren werken niet naar behoren, waardoor het bloed onvoldoende gezuiverd wordt en afvalstoffen niet meer afgevoerd worden.
Een verlaging van de zoutconsumptie tot maximaal 6 gram per dag kan naar schatting bijna 150.000 gevallen van chronische nierschade voorkomen over een periode van 10 jaar.
Jonge patiënten met obesitas en ernstige nierziekte hebben een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden, vergeleken met nierpatiënten zonder overgewicht. Tevens moeten zwaarlijvige patiënten eerder overstappen op dialyse.
Na een hartinfarct gaat de functie van de nieren twee keer zo snel achteruit als bij normale veroudering. Die versnelde achteruitgang verhoogt het risico op overlijden. Dat schrijven Nederlandse onderzoekers in het vakblad PLOS ONE.
Afgelopen maand heeft de eerste volledig robot geassisteerde niertransplantatie van het land plaatsgevonden in het UZ Gent. Bij die ingreep is het risico op complicaties kleiner dan bij een klassieke niertransplantatie en de patiënt heeft na de operatie minder pijn.
Een toenemend aantal mensen kampt met chronisch nierlijden. Naar schatting zou zowat 5 à 10 procent van de Vlamingen een verminderde nierfunctie hebben. Maar de overgrote meerderheid beseft dat niet omdat ze er niets van voelen.
Een toenemend aantal mensen kampt met chronisch nierlijden. Naar schatting zou zowat 1 à 2 Vlamingen op 10 een gedaalde nierfunctie hebben, de overgrote meerderheid daarvan zonder het zelf te beseffen omdat ze er niets van voelen.
De term ‘acuut nierfalen’ (acute nierinsufficiëntie) wordt gebruikt om aan te duiden dat de nieren snel - over een periode van enkele uren tot dagen - slecht werken en niet meer (voldoende) in staat zijn om de afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen.
Nierspecialisten roepen de Belgen op om zich al bij leven aan te bieden als donor. Jaarlijks krijgt immers nog niet de helft van de nierpatiënten op een wachtlijst een nieuwe nier.
In België lijden meer dan 11.000 personen aan chronische nierinsufficiëntie. Volgens een prognose van de Onafhankelijke Ziekenfondsen zou het aantal patiënten tegen 2025 zelfs verdubbelen.
U kunt zelf iets doen om de kans op nierschade te verlagen. Namelijk door gezond te leven. Dat betekent: gezond eten, een gezond gewicht, voldoende bewegen, niet roken en matig drinken.
De Nederlandse Nierstichting, het Diabetes Fonds en de Hartstichting hebben in samenwerking met de beroepsorganisaties voor huisartsen en bedrijfsartsen een zelftest uitgewerkt waarmee u uw risico op diabetes, hart- en vaatziekten en nierschade kunnen testen.
Een chronische ziekte, zoals een hartziekte, astma, een lever- of nieraandoening, diabetes enzovoort hoeft helemaal geen bezwaar te zijn om op reis te gaan zelfs naar (sub)tropische landen.
De tweede donderdag van maart is naar jaarlijkse traditie Wereldnierdag. In meer dan 100 landen wordt extra aandacht gevraagd voor de vroegtijdige opsporing en behandeling van nierschade.