Antibioticaresistentie door medicatie in riool
nieuws
Een toename van de antibioticaresistentie dreigt door onvoldoende zuivering van afvalwater, zegt Huub Rijnaarts, hoogleraar milieutechnologie aan Wageningen Universiteit.
Nu al zijn 290 stoffen, zoals antibiotica, hormonen, en hormonale verstoorders, aangetoond in de verschillende vormen van afvalwater. Verschillende medicijnen komen in rioolwater en oppervlaktewater voor, zegt Rijnaarts. ‘Soms gaat het om afbraakproducten, maar soms komen middelen ook onaangetast, via de urine of de ontlasting, in het water terecht. Paracetamol wordt bijvoorbeeld grotendeels afgebroken, ibuprofen al veel minder. En zorgelijker: antibiotica, zoals ciprofloxacine en trimethoprim, komen ook in het afvalwater voor. De kans dat micro-organismen resistent raken voor deze middelen, is natuurlijk aanwezig. En via de watersystemen kunnen deze resistente micro-organismen zich verspreiden.’
De stoffen zijn aangetroffen in zogenaamd grijs afvalwater (uit bijvoorbeeld douche of wasbak) en zwart afvalwater (uit het toilet). In drinkwater zijn ook medicijnresten aangetroffen, blijkt uit rapportages van het RIVM uit onder meer 2007. Zo komen sulfamethoxazol (onderdeel van co-trimoxazol) en chlooramfenicol in zeer lage concentraties voor in het drinkwater. Directe risico’s voor de volksgezondheid waren volgens het RIVM verwaarloosbaar.