Wetenschappers veranderen huidcellen in zenuwcellen
nieuws
Wetenschappers in Noorwegen zijn er voor het eerst in geslaagd de ene soort menselijke cellen te veranderen in een andere soort. Tot nu toe werd ervan uitgegaan dat dat niet mogelijk was.
Eens een zenuwcel, altijd een zenuwcel. En uit een spiercel kan alleen een andere spiercel ontstaan, zo was de overtuiging. Maar onderzoekers van de universiteit van Oslo hebben deze gedachte op zijn kop gezet, meldt de Britse omroep BBC woensdag.
De wetenschappers hebben chemische stoffen die aanwezig zijn in het menselijk lichaam gebruikt om huidcellen te ,,herprogrammeren'' en ze te veranderen in zenuwcellen en cellen van het immuunsysteem, schrijven zij in het wetenschappelijke blad Nature Biotechnology.
Het onderzoek kan leiden naar nieuwe behandelmethoden voor bepaalde ziektes. Gedacht wordt aan bijvoorbeeld diabetes en Parkinson. Op dit moment wordt hierbij met name gekeken naar stamcellen, omdat er van uit werd gegaan dat alleen hiermee andere soorten cellen kunnen worden gekweekt. Maar aan het werken met stamcellen kleven allerlei morele en ethische bezwaren. In veel landen woedt een discussie over de morele aanvaardbaarheid van het kweken van embryonale stamcellen.
Onlangs kregen Britse wetenschappers het groene licht om menselijke embryo's te klonen om zo stamcellen te kweken. De Noren namen huidcellen en lieten die groeien in een vloeistof waarin stoffen zaten die waren aangemaakt door zenuwcellen. De huidcellen gingen er daardoor uitzien als zenuwcellen en begonnen genen te activeren die zenuwcellen gebruiken. Toen de cellen zich deelden bleven ze er als zenuwcellen uitzien. Vergelijkbare veranderingen deden zich voor bij huidcellen die werden gekweekt in vloeistof met stoffen van immuuncellen.
De wetenschappers wijzen erop dat ze nog niet hebben onderzocht of de nieuwe zenuw- en immuuncellen ook als zodanig functioneren. Maar collega's spraken van ,,opwindende'' ontdekking. Als gewone volwassen cellen op deze wijze kunnen worden 'geherprogrammeerd' is het in theorie mogelijk om cellen uit huid of haar in de toekomst te gebruiken om bijvoorbeeld beschadigd hersen- of hartweefsel te herstellen of een niet-functionerend orgaan te kweken.
Bron: ANP, 1 mei 2002