Een spijkermat voor ontspanning, een betere nachtrust en minder pijn

In dit artikel
Een spijkermat voor ontspanning, een betere nachtrust en minder pijn

dossier Al lijkt het oncomfortabel, liggen op een spijkermat kan bepaalde voordelen hebben. De spikes in BPA-vrij kunststof werken namelijk op drukpunten over je hele lichaam. Zo wordt het zelfhelend vermogen van je lichaam gestimuleerd en ervaar je een gevoel van ontspanning. Het gebruik van een spijkermat helpt zo bij het verlichten van pijn en stress en het bevorderen van slaap. Een spijkermat kan dus nuttig zijn voor wie kampt met rugpijn, nekpijn, spanning in de spieren of slaapproblemen.


Hoe werkt een spijkermat?

Getty_spijkermat_2023.jpg

© Getty Images

Een spijkermat of een acupressuurmat is een mat die volledig bedekt is met spikes in BPA-vrij kunststof. Als je op de mat gaat liggen, drukken de spikes op je huid en prikkelen ze je zenuwuiteinden. Door die prikkeling wordt je bloedsomloop gestimuleerd. Je lichaam wordt warm en je produceert gelukshormonen zoals endorfine en oxytocine. Dat heeft een ontspannende werking op je spieren en geest.

Wat zijn mogelijke voordelen?

Door het stimuleren van drukpunten in je lichaam, heeft een spijkermat zowel lichamelijke als geestelijke effecten:

  • Het vermindert pijn en spanning. De spikes op de spijkermat stimuleren acupressuurpunten of drukpunten op het lichaam. Dit kan helpen bij het verminderen van pijn en spanning in de spieren en gewrichten. Mensen met chronische rug-, nek- of schouderpijn kunnen dus baat hebben bij een spijkermat.
  • Het bevordert ontspanning en slaap. Door het contact van de spikes met je lichaam worden er pijnsignalen aan je hersenen afgegeven. Je lichaam zal gelukshormonen aanmaken die ook een pijnstillende werking hebben. Je voelt je daardoor meer ontspannen en ook je nachtrust zou verbeteren.
  • Het verbetert de bloedcirculatie. Door de pijnprikkel wordt je doorbloeding gestimuleerd, waardoor toxines in je lichaam sneller worden afgevoerd. Een spijkermat kan dus handig zijn voor mensen die last hebben van een slechte bloedcirculatie.
  • Omdat de doorbloeding wordt geactiveerd en de spieren gaan ontspannen, wordt een spijkermat ook gebruikt bij chronische pijnklachten waaronder reuma, hoofdpijn en/of migraine, fibromyalgie of spierpijn.
  • Het kan helpen bij stressvermindering. Doordat je je aandacht naar je lichaam richt in plaats van naar je hoofd, kan het gevoelens van angst en stress verminderen. Het gebruik van een spijkermat kan helpen bij het verminderen van stress en angstgevoelens, en zorgt dus voor een betere stemming en mentaal welzijn.
  • Het zou de spijsvertering bevorderen. Dit is te danken aan een dubbel effect: een verbeterde bloedcirculatie en stimulatie van het zenuwstelsel. Daardoor zouden maagklachten en indigestie verminderen en de spijsvertering verbeteren. 

Onze ervaring

3_all sharp.jpg
Onze redactie kon een spijkermat van BrellaVio uittesten. Net als de meesten onder ons, hebben redactieleden al eens last van stress van spanning. Het urenlange bureauwerk zorgt bovendien soms voor rugpijn. 

We betreden de mat met het nodige scepticisme, maar al na enkele minuten op de mat smelten de twijfels weg. Een golf van kalmte en ontspanning volgt. Automatisch verplaatst de aandacht zich naar de ademhaling, wat aanvoelt als een mentale ‘break’. Vooral in de rugspieren neemt de spanning merkbaar snel af. Dat effect wordt nog versterkt bij elk gebruik van de mat. Na enkele dagen is het opmerkelijk beter gesteld met de rugpijn.

Op de andere effecten is het wat langer wachten. Het duurt enkele weken alvorens er een verschil in energiepeil te merken is, maar het is er wel degelijk. De sessies op de spijkermat zorgen op langere termijn voor meer energie overdag en een betere nachtrust.

Nog een voordeel is het gebruiksgemak. Heb je er nood aan, dan rol je gewoon de spijkermat even uit. Geen dure en tijdrovende sessies bij een massagetherapeut.

Ons besluit? Een spijkermat is absoluut het proberen waard voor personen die op zoek zijn naar een natuurlijke manier om stress- of pijnklachten aan te pakken.

Bronnen:
https://www.medicalnewstoday.com
https://www.healthline.com


Laatst bijgewerkt: mei 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram