Bewezen: leeftijd zit voor een deel tussen de oren
nieuws
Amerikaanse onderzoekers hebben in het brein van muizen een stof geïdentificeerd waarmee ze de levensduur van de beestjes aanzienlijk kunnen verkorten of verlengen. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het wetenschappelijk vakblad Nature.
Na een reeks experimenten heeft een team van Amerikaanse onderzoekers ontdekt dat ze door een zone in de hypothalamus te controleren, het leven van de muizen met een vijfde konden verlengen, zonder dat daar ouderdomskwalen als geheugenverlies, spierverzwakkingen of hartproblemen bij komen kijken.
Meer specifiek gaat het om een stof in de hypothalamus, NF-kB, die naarmate de muizen ouder worden steeds meer vrijkomt. Door het vrijkomen van die stof te onderdrukken, kunnen muizen tot 1.100 dagen oud worden, opvallend langer dan de normale levensduur van 600 tot 1.000 dagen. Omgekeerd, door de stof op te wekken, leven de muizen een pak minder lang.
Bovendien hadden de beestjes zonder NF-kB sterkere spieren en beenderen en konden ze sneller leren. Verder onderzoek leerde dat diezelfde stof ook effect heeft op het hormoon GnRH, dat een centrale rol speelt bij vruchtbaarheidsproblemen.
Dit onderzoek zou een doorbraak kunnen betekenen voor een groot aantal ouderdomsziektes als diabetes en de ziekte van Alzheimer. ‘Dit onderzoek ondersteunt het idee dat verouderen meer is dan het verslijten van verschillende soorten weefsels. Het kan gecontroleerd, en dus gemanipuleerd worden’, zo vertelt één van de onderzoekers aan de Britse krant The Guardian.