Waar kan u terecht voor palliatieve zorg?
nieuws
In Vlaanderen kan iedere inwoner en iedere zorgverstrekker een beroep doen op palliatieve zorg, waar de patiënt ook verblijft. Over heel Vlaanderen verdeeld zorgen 15 netwerken palliatieve zorg voor kwaliteitsvolle zorg en informatieverstrekking.
Wordt u in uw omgeving met een palliatieve zorgsituatie geconfronteerd, dan kan u, uw familie en/of uw huisarts het best contact opnemen met de netwerkcoördinator van uw regio (zie onderaan).
U weet niet tot welk netwerk u zich moet wenden? Dan kunt u bellen naar de overkoepelende Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen of u kunt de website van deze organisatie raadplegen.
1. Multidisciplinaire begeleidingsequipes
Elke regio beschikt over een equipe die de huisarts van de patiënt en de bestaande thuiszorgdiensten ondersteunt in de specifieke begeleiding van palliatieve pati‘nten. De equipe bestaat meestal uit een arts, verpleegkundigen, een psycholoog en vrijwilligers. De multidisciplinaire begeleidingsequipe heeft zelf regelmatig contact met de patiënt en zijn/haar omgeving en werkt steeds in overleg met de behandelende huisarts. De zorg is gratis.
2. Palliatieve supportteams in ziekenhuizen
In de meeste Vlaamse ziekenhuizen is een palliatief team werkzaam. Het bestaat meestal uit een arts, een of meer verpleegkundigen en een psycholoog. Opdracht van het palliatief supportteam is de verschillende afdelingen in het ziekenhuis ondersteuning en advies te geven over palliatieve zorg, therapeutische hardnekkigheid zoveel mogelijk tegen te gaan en voor de patiënt de mogelijkheid te scheppen naar huis terug te keren.
3. Palliatieve eenheden
Een palliatieve eenheid is een kleine afdeling, veelal verbonden aan een ziekenhuis waar de patiënt door een multidisciplinair team verzorgd wordt.
Naast de reeds eerder genoemde deelaspecten van de zorg is vooral de huiselijke sfeer op deze afdelingen kenmerkend.
4. Rust- en verzorgingstehuizen
De meeste bejaarden verkiezen in het hun vertrouwde verzorgingstehuis te sterven. Rusthuizen en RVT’s beschikken over medewerkers die deskundig zijn in palliatieve zorg en die complementair samenwerken met de multidisciplinaire begeleidingsequipe van de regio.
5. Dagcentra
Patiënten die thuis verzorgd worden kunnen een of meer dagen per week naar een dagcentrum. Terwijl de patiënt er lotgenoten ontmoet, en indien nodig een supportieve behandeling krijgt, kunnen de mantelzorgers even op adem komen.
6. Kinderen
Omwille van de specifieke problematiek van kinderen in palliatieve (thuis)zorg zijn initiatieven ontstaan naar deze kinderen en hun gezinnen toe vanuit de kinderoncologische centra.
In welke financiële regelingen heeft de overheid voorzien?
Palliatief forfait
Voor de palliatieve thuispati‘nt kan de huisarts een palliatief forfait aanvragen. Het forfait bedraagt 483,39 € (februari 2005) voor een periode van 30 dagen en kan een tweede keer aangevraagd worden. Dankzij het forfait, dat vooral bedoeld is voor de kosten van medicatie en hulpmiddelen, valt voor de pati‘nt ook het remgeld voor de arts en verpleegkundige verzorging weg.
Palliatief verlof
Mantelzorgers kunnen op basis van een medisch attest van de behandelende geneesheer palliatief verlof aanvragen. Dat verlof komt neer op een loopbaanonderbreking van een maand, verlengbaar met maximaal een maand. Een voltijdse werknemer ontvangt daarvoor een vergoeding van 515,82 € (februari 2005).
Voor meer informatie kunt u terecht bij het netwerk van uw regio.
Wanneer eindigt palliatieve zorg?
In de visie van de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen en de netwerken behoort ook rouwzorg tot de opdracht van palliatieve zorg. In de meeste gevallen beperkt deze nazorg zich tot een of enkele gesprekken met de familie na het overlijden van de pati‘nt. In een enkel geval verloopt het rouwproces moeilijker en is allereerst erkenning van de problematiek belangrijk. In alle netwerken kan een beroep worden gedaan op een rouwzorgverantwoordelijke.
Meer info
www.palliatief.be
CONTACTADRESSEN:
PROVINCIE VLAAMS-BRABANT
9. NETWERK PALLIATIEVE ZORG BRUSSEL-HALLE-VILVOORDE VZW
Vander Vekenstraat 158
1780 Wemmel
Tel: 02/456 82 07
Mail: netwerk.palliatieve.zorg@skynet.be
10. PALLIATIEF NETWERK ARRONDISSEMENT LEUVEN (PANAL VZW)
Waversebaan 220
3001 Heverlee
Tel: 016/23 91 01
Mail: palliatief.netwerk@skynet.be
PROVINCIE ANTWERPEN
11. PALLIATIEF NETWERK MECHELEN VZW
Willem Rosierstraat 23
2800 Mechelen
Tel: 015/41 33 31
Website: www.palliatief-netwerk-mechelen.be
12. PALLIATIEVE HULPVERLENING ANTWERPEN VZW (PHA)
UA campus Drie Eiken Gebouw S 1e verdieping
Universiteitsplein 1
2610 Wilrijk
Tel: 03/820 25 31
Mail: pha@ua.ac.be
13. NETWERK PALLIATIEVE ZORG NOORDERKEMPEN VZW
Bredabaan 743
2990 Wuustwezel
Tel: 03/633 20 11
Mail: npzn@skynet.be
14. PALLIATIEF NETWERK ARRONDISSEMENT TURNHOUT VZW
Stationsstraat 60/62 2300 Turnhout
Tel: 014/43 54 22
Mail: pnat@pnat.be
Website: www.pnat.be
PROVINCIE LIMBURG
15. NETWERK PALLIATIEVE ZORG LIMBURG VZW
A. Rodenbachstraat 29 bus 2
3500 Hasselt
Tel: 011/81 94 72
Mail: info@npzl.be
Website: www.npzl.be