- nieuwsWat zullen de meest voorkomende en meest dodelijke types kanker zijn in de nabije toekomst?
- dossierEierstokkanker: symptomen en overlevingskans
- dossierBorstkanker bij mannen: symptomen en overlevingskans
- dossierWat zijn de symptomen van nierkanker?
- dossierVan poliepen tot darmkanker: het belang van screening
Waarom horen we steeds meer over pancreaskanker?
nieuws
De laatste tijd komen veel Belgen in het nieuws met het bericht dat ze pancreaskanker hebben: Jean-Luc Dehaene, Wilfried Martens, Wim Schamp… Pancreaskanker is nochtans geen heel frequent voorkomende kanker. In 2011 werd deze kankersoort in België vastgesteld bij 758 vrouwen en 766 mannen. Het is een kanker die vooral op oudere leeftijd voorkomt. Maar de laatste jaren werd het ook wel bij jongere mensen van 25 en 30 jaar vastgesteld. In ongeveer 5% van de gevallen is er een erfelijke factor. De stijging van het aantal gevallen kan gedeeltelijk worden verklaard door het verouderen van de populatie en het feit dat ook bij bejaarde mensen een nauwkeurige diagnose wordt gesteld. Maar dat geeft geen volledige verklaring van de toename van het aantal diagnoses van alvleesklierkanker. Het is mogelijk dat bepaalde westerse levensgewoonten (roken, overgewicht, alcohol, voeding,…) een rol spelen bij deze stijging. Maar verder dan algemene gezondheidsaanbevelingen (stoppen met roken, normaal gewicht, enz.) is er geen specifieke preventie voor pancreaskanker.
Een probleem is dat pancreaskanker meestal pas laattijdig symptomen veroorzaakt. Bovendien zijn die symptomen niet typisch voor pancreaskanker (pijn in de bovenbuik met vaak uitstraling naar de rug, vermagering, vermoeidheid, geelzucht). Er bestaat ook geen opsporingsonderzoek voor pancreaskanker. Daarom wordt in veel gevallen de diagnose pas laattijdig gesteld zodat een operatie geen zin meer heeft of althans geen genezing geeft.
Het Federaal Kenniscentrum (KCE) en de Stichting tegen Kanker pleiten voor het instellen van expertisecentra waar op een multidisciplinaire manier een in verhouding groot aantal gevallen van deze kanker kunnen worden behandeld en opgevolgd. Ook voor mensen met reeds uitgezaaide pancreaskanker is verder onderzoek nodig om hen zo lang mogelijk een goede levenskwaliteit te kunnen bieden. In ons land wordt voor dergelijke patiënten slechts één geneesmiddel terugbetaald door het RIZIV terwijl een ander wel al geregistreerd is maar nog niet wordt terugbetaald.