4 op 10 Belgen begrijpen hun arts niet goed

Fotolia_dr-oz-tiener-17-15.jpg

nieuws Maar liefst 4 op de 10 Belgen geven toe dat ze hun dokter 'niet goed begrijpen'. Met als gevolg dat ze hun behandeling niet altijd juist volgen, niet altijd de voorgeschreven onderzoeken ondergaan en de raad van de dokter minder goed opvolgen. Dat blijkt uit een enquête van de Onafhankelijke Ziekenfondsen.

6 op de 10 Belgen vinden dat ze 'heel goed' de uitleg van hun arts begrijpen over hun ziekte, de behandeling die ze moeten volgen, het preventie-advies, enz. Maar 4 op de 10 Belgen begrijpen niet alles en sommigen kunnen er zelfs helemaal geen touw aan vastknopen. Voor 17% zijn de woorden tijdens de raadpleging 'moeilijk'.

Minder goede opvolging behandeling
het begrijpen van de medische informatie beïnvloedt sterk de mate waarin mensen hun behandeling volgen. Weliswaar verklaren de meeste Belgen (8 op de 10) dat ze nauwgezet de medicijnen nemen die de arts voorschrijft, maar toch volgen ze hun behandeling minder goed als ze de uitleg erover niet goed snappen. Deze mensen 'vergeten' ook twee keer zo vaak om hun geneesmiddelen (regelmatig) in te nemen. Ze zijn ook minder geneigd om de aanbevelingen van de dokter op te volgen: ze ondergaan minder vaak de onderzoeken die de arts voorschrijft, ze komen minder naar opvolgingsraadplegingen en ze volgen de levensstijladviezen van hun arts minder (sport, voeding, ...).

Te weinig tijd om behandeling uit te leggen
Ook de duur van de raadpleging lijkt een invloed te hebben op het begrijpen van de gezondheidsinfo. Een raadpleging duurt gemiddeld 16 minuten. Mensen die moeite hebben om de uitleg van hun arts te begrijpen, hebben gemiddeld echter kortere raadplegingen (minder dan 15 minuten). 1 op de 8 raadplegingen duurt zelfs minder dan 10 minuten.
Ook de tijd die de arts besteedt aan het uitleggen van het belang van de behandeling (hoe je die moet volgen, wanneer en in welke dosis), is een doorslaggevende factor: mensen die de medische informatie minder goed begrijpen, geven twee keer vaker aan dat de dokter niet genoeg tijd uitgetrokken heeft om alles uit te leggen. Erg lastig, zeker als je weet dat 4% van de Belgen 'geen vragen durft te stellen' aan de dokter.

Gezondheidseducatie
Belgen beschikken over heel wat informatiebronnen en zijn erg tevreden over hun huisarts en het gezondheidssysteem. En toch zijn er nog veel mensen die de informatie over hun gezondheid niet begrijpen. 1 op de 2 begrijpt ook 'moeilijk' hoe hij zijn gezondheid en welzijn kan verbeteren op basis van de informatie die de media publiceren. Volgens de Onafhankelijke Ziekenfondsen kunnen we de bevolking helpen om haar gezondheidskapitaal te vrijwaren en zichzelf te verzorgen door de kwaliteit en de toegankelijkheid van gezondheidsinfo te verbeteren, óók de reglementaire informatie (rechten van de patiënt). En door een heel leven lang de kennisontwikkeling te stimuleren.
Die missie van gezondheidseducatie belangt vele actoren aan: scholen, gezondheidsprofessionals, ziekenfondsen, overheid, ...

bron: www.mloz.be

Laatst bijgewerkt: juni 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram