Toedienen fout medicijn veroorzaakt slachtoffers
nieuws
Twee ziekenhuispatiënten zijn het afgelopen jaar overleden en zo'n honderd anderen hebben letsel opgelopen doordat fouten waren gemaakt bij het geven van medicijnen. Dit blijkt uit een enquête van het vakblad Nursing onder 400 verpleegkundigen in Nederland. Van de ondervraagde verpleegkundigen zegt 61 procent dat er het afgelopen jaar meerdere fouten zijn gemaakt op de afdelingen waar zij werken. De meeste fouten ontstaan volgens hen door te hoge werkdruk. Als tweede belangrijke oorzaak werd genoemd slecht leesbare opdrachten van artsen.
Het ging vaak mis doordat een verpleegkundige een patiënt een verkeerde dosering gaf of vergat medicijnen te geven. Ook werden medicijnen op een verkeerd tijdstip toegediend of gingen ze naar de verkeerde patiënt. Fouten van artsen bij het voorschrijven en van de apotheek bij het afleveren van medicijnen zijn andere oorzaken. In twee gevallen overleed een patiënt, terwijl vijftien patiënten zwaar letsel opliepen en vier in levensgevaar raakten.
Twee derde van de verpleegkundigen zegt persoonlijk nooit een fout met medicijnen te hebben gemaakt. Veertien verpleegkundigen melden dat het afgelopen jaar op hun afdeling vijftig tot zestig keer een fout is gemaakt en zes zeiden dat het 200 tot 300 keer was voorgekomen. De verpleegkundigen vinden meer controle en meer personeel nodig, en getypte instructies van de artsen.
Vorige week bleek uit een onderzoek van de apothekersorganisatie dat jaarlijks 87.000 mensen onnodig in het ziekenhuis terechtkomen door verkeerd gebruik van medicijnen.
Bron:BN De Stem