Veilige handgreep aan bed

nieuws Even op de andere zij gaan liggen. Of gewoon uit bed stappen om naar het toilet te kunnen. Voor mensen met evenwichtsstoornissen, hoogbejaarden of anderen die gedwongen het bed moeten houden, levert dat grote problemen op. Een Nederlandse wijkverpleegkundige bedacht een oplossing: de top-grip. Een rechtopstaand plankje dat aan bed wordt bevestigd. Simpel maar ongemeen doeltreffend en veilig. Meer grip, minder gevaar.

Eenvoudig

Met afgrijzen zag ze regelmatig hoe sommige bejaarden zich in bed probeerden om te draaien, van de ene zij op de andere. "Als die maar niet uit bed valt", dacht ze als ze een patiënt op de rand van het bed zag gaan zitten om uit bed te kunnen stappen.
Uit bed stappen of op een andere zijde gaan liggen: wat zo eenvoudig lijkt, kan reuze moeilijk en gevaarlijk worden. Zeker als je je niet veilig in bed voelt en al helemaal niet als je niet constant iemand in de buurt hebt om te helpen. Daar moest iets aan gedaan worden, vond wijkverpleegkundige Marijke Noten (43). Haar bezorgdheid over de onveilige situaties kreeg vorm in een houten plankje. "In de avonduren heb ik een opleiding aan de design-academie in Eindhoven afgerond." Haar uitvinding is verrassend simpel. Een houten plankje, dat met linten aan de zijkant van het bed wordt bevestigd zodat het rechtop staat en als handgreep dienst kan doen voor de persoon die in bed ligt.
Het plankje, top-grip genaamd, dient een drieledig doel, zegt Marijke Noten. "Als je in bed ligt en je wilt van de ene zij op de andere rollen, heb je nergens houvast. Mensen die zich niet zelf op de andere zij kunnen rollen, hebben baat bij de top-grip. Je kunt je eraan vasthouden om je om te keren." Verder geeft het houvast wanneer iemand uit bed wil komen. "Je kunt je eraan vasthouden om je als het ware op te tillen, en vervolgens op de rand van het bed te gaan zitten. Door de grip beet te pakken voorkom je dat je van de bedrand af valt." Wie uit bed wil stappen, kan de top-grip beetpakken om voorzichtig naast het bed te kunnen stappen.

Jury

"Simpel, ja. Dat hebben meerdere mensen tegen me gezegd. Maar het werkt geweldig en het idee erachter is vernieuwend. Vreemd eigenlijk dat er wel handige hulpmiddelen en handgrepen zijn op het toilet, de douche en de trap, maar niet aan het bed." Dat vond ook de jury van het KITTZ, het Kwaliteits Instituut voor Toegepaste Thuiszorgvernieuwing, dat een keer per twee jaar een prijs uitreikt voor projecten en uitvindingen die de thuiszorg ten goede komen.
Marijke Noten uit het Limburgse Neer won tot haar verrassing dit jaar deze prestigieuze prijs. Ze heeft de prijs aangegrepen om haar top-grip meer bekendheid te geven. Want het is haar overtuiging dat de grip niet alleen het leven van de gebruiker vergemakkelijkt, maar ook dat van de thuiszorgwerker. "Een niet onbelangrijk psychologisch neveneffect van de grip is dat mensen er zelfstandiger door worden. Als je bed moet houden, ben je toch al zo afhankelijk van anderen. Door deze grip vergroot je die onafhankelijkheid."
Ook blijkt dat mensen zich veiliger voelen in een bed waar de top-grip aan is bevestigd. "Ze hebben minder angst om uit bed te vallen," zegt ze. Inmiddels is de top-grip in een verpleeghuis in Roermond met succes getest.
De top-grip, die eenvoudig aan een bed is vast te maken en geen schade toebrengt aan het bed, zal omstreeks november op de markt verkrijgen. Circa 50 euro zal de grip gaan kosten. "Meer grip, minder angst: daar gaat het om", vindt de inventieve wijkverpleegkundige. Informatie: tel. 0475-597.542
Bron: BN De Stem


Laatst bijgewerkt: augustus 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram