Kinderdagverblijven leren kinderen gezond eten en bewegen
nieuws
Onder het motto ‘vroeg begonnen is half gewonnen’ lanceert het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) met steun van de Vlaamse overheid een project dat baby’s en peuters in kinderdagverblijven wil helpen gezond te eten en voldoende te bewegen. Het VIGeZ biedt kinderdagverblijven onder meer opleidingen aan en praktische tools om een concreet actieplan op te stellen.
Tot de leeftijd van 1 jaar worden de Vlaamse voedingsaanbevelingen vrij goed opgevolgd. Zo eet 92% van de baby’s op de leeftijd van één jaar elke dag groenten en 80% elke dag fruit. Maar bij peuters nemen de gezonde voedingsgewoonten af met de leeftijd: 67% van de baby’s van 2 jaar eet dagelijks fruit; op de leeftijd van drie is dat al gedaald naar 62%.
Hetzelfde geldt voor het eten van groenten: 87% van de peuters van 2 jaar eet elke dag groenten, op de leeftijd van 3 is dat nog maar 77%. Tegelijkertijd nemen de ongezonde voedingsgewoonten toe met de leeftijd.
Hoewel baby’s nog niet zelfstandig kunnen bewegen, is het belangrijk dat ook zij voldoende actief zijn, door bijvoorbeeld met hun benen fietsbewegingen te maken. Ook peuters zouden gestimuleerd moeten worden om voldoende te ravotten.
Jong geleerd, oud gedaan
Kinderen die tijdens de eerste levensjaren gezond eten en voldoende bewegen, lopen minder risico op overgewicht. Bovendien gaat het ook om gewoonte: als kinderen tijdens de eerste levensjaren gezond eten en voldoende bewegen, dan is de kans groter dat deze trend zich voortzet in hun verdere leven.
Aangezien baby’s en peuters een groot deel van hun dag in de crèche doorbrengen, is het volgens ons belangrijk dat ook kinderdagverblijven gezonde warme maaltijden, dranken en tussendoortjes aanbieden, en daarnaast baby’s en peuters stimuleren om voldoende actief te zijn, zegt het VIGeZ.
Maar hoe kan een crèche ervoor zorgen dat de baby’s die nog niet zelfstandig kunnen bewegen, niet de hele tijd stilliggen? Welke dranken geef je hen best? En welke maaltijden en tussendoortjes zijn echt gezond?
Om kinderdagverblijven daarin te ondersteunen, voorziet het project onder meer in interactieve vormingen en een handige toolbox om tot een actieplan te komen. Daarnaast krijgen de deelnemende kinderdagverblijven ook info en tips over welke voeding een kind nodig heeft om gezond op te groeien, hoe je kan omgaan met moeilijke eters, hoe je kinderen kan leren proeven en welke kosteloze bewegingsmaterialen er zijn.
Onder meer aan de hand van affiches en infofiches worden ook de ouders geïnformeerd over de gezonde initiatieven van het kinderdagverblijf.
Pilootproject
In 2015 en 2016 werd het project getest in 70 kinderdagverblijven over heel Vlaanderen. De evaluatie van die testfase bleek zeer positief: de baby’s zaten en lagen minder ononderbroken neer, de peuters speelden meer buiten en er werd meer afgewisseld in het middagmaal. Ook was het opvallend dat de begeleiders zelf meer het goede voorbeeld gaven door samen met de kinderen te spelen.
Vanaf nu kunnen alle kinderdagverblijven in Vlaanderen met het project aan de slag. Begeleiders en coördinatoren volgen eerst een vorming. Daarna krijgen ze de toolbox met bijhorende materialen gratis ter beschikking.
Meer informatie
www.gezondekinderdagverblijven.be
http://www.vigez.be/nieuws/kinderdagverblijven-leren-kinderen-gezond-eten-en-bewegen