Tips en inspiratie voor de brooddoos van je peuter of kleuter

In dit artikel
Tips en inspiratie voor de brooddoos van je peuter of kleuter

dossier

De brooddoos voor je peuter of kleuter vullen met een lunch die even lekker als gezond is? Da’s een eitje. Kijk maar eens naar de tips van voedingsdeskundige Gisèle Gual.

Lees ook: Wat als je kind niets lust (behalve appelmoes)?

Wat moet er (niet) in de brooddoos?

“Het hangt natuurlijk allemaal af van wat de andere snacks van de dag zijn. Als je kind 's ochtends een groente- of fruithapje heeft gegeten, hoeft er geen groente of fruit in zijn lunchbox te zitten, maar in het algemeen kan je je op deze checklist baseren:

  • een zetmeelrijk voedingsmiddel (brood)
  • rauwe groenten of fruit
  • een beetje vet
  • eventueel een bron van proteïnen (hardgekookte eieren, tonijn, kaas...)

Lees ook: Hoe ga je best om met uitdagend gedrag van je peuter?

Getty_brooddoos_lunchbox_2023.jpg

© Getty Images

Brood

Ik raad ouders aan om altijd iets in huis te hebben dat lang bewaard kan worden: beschuiten, crackers of craquottes bijvoorbeeld. Ze vragen me vaak hoe ik over sandwiches denk. Ik antwoord dan dat sandwiches wel eens moeten kunnen, maar liever als uitzondering op de regel. Het beste is natuurlijk zelfgebakken of bakkersbrood. Voorverpakt brood kan ook, van Biaform bijvoorbeeld, maar vermijd alle ‘zachte’ broden zoals sandwiches en toastbrood bijvoorbeeld. Het is vaak heel zoet en bevat maar weinig vezels. Niet dat het nooit eens kan, maar toch liefst zo weinig mogelijk.

Groente/fruit

Koude maaltijden eten kindjes meestal met hun handen en fingerfood mag fun zijn. Bied in de zomer bijvoorbeeld gestoomde of gekookte sperziebonen aan bij de lunch of als ochtendsnack. Een boon kan je kindje openmaken. Dat vindt hij zeker leuk, en zo heeft hij al een portie groenten binnen vóór de lunch.

Denk ook eens aan kikkererwten. Het is een zeer gezonde peulvrucht die aan alle eisen voldoet: vezels, zetmeel en plantaardige eiwitten. Vanaf 5-6 jaar vinden kinderen het heerlijk om kikkererwten met hun vingers te pakken. Voor de jongsten kan je de erwten eventueel pletten met de achterkant van een lepel.

Vetten

Boter en olijfolie is prima, maar je kan die vetten ook afwisselen met hummus, pistachenoten, cashewnoten of andere noten, avocado en olijven. Van tijd tot tijd kan je bijvoorbeeld een tonijn/mayonaise sandwich maken. Het vet is in dat geval (een klein beetje) mayonaise. Wat peper en peterselie toevoegen, op of tussen een broodje leggen en klaar.

Een alternatief: broodstengels die je kindje in hummus kan doppen. Soms geef ik er kleine zoute crackers bij. Dat is iets minder gezond, maar zolang het maar af en toe is, vormt dat geen probleem. Integendeel. Als je de hele tijd 100% gezond eten wil meegeven, word je volgens mij gek (lacht).

Proteïnen

Velen zijn geneigd om elke dag hesp tussen de boterhammen te leggen. Nu, ik raad aan om het niet elke dag te eten, of toch niet bij elke boterham. Een kwartje van een snee hesp, opgerold naast de boterham, kan wel eens lekker zijn en bovendien ook makkelijk voor kinderen die graag voedingsmiddelen ‘apart’ eten. Je kan er ook een stuk gebraden kip bij leggen, die ze dan koud eten. Of tonijn, zalm, sardientjes…

Alternatieven:

  • Kaas: Het is zout, maar in tegenstelling tot vleeswaren bevat kaas ook calcium. Bovendien bevat het geen nitrieten of bewaarmiddelen. Gebruik eventueel een kaassnijder of uitsteekvorm om wat speelsheid toe te voegen. Zo gaat het allemaal nog net iets makkelijker binnen.
  • Eieren: hardgekookte eieren, omelet…
  • Vegetarisch: dumplings, falafels en andere kikkererwtenpasteitjes. Of gewoon hummus, een combinatie van vet en plantaardige eiwitten. 

Nogmaals, eiwitten tijdens de lunch zijn niet verplicht. Een beetje boter op een toastje volstaat ook.

Lees ook: Waarom vertelt je kind niets over zijn schooldag?

Extra tips voor een creatieve lunchbox

Ik gebruik graag kleine koekjesvormpjes en gekleurde siliconenvormpjes om de verschillende hapjes van elkaar te scheiden. Je kan ook een leuk servetje nemen, een klein briefje toevoegen enzovoort. Op creativiteit staan geen regels (lacht)."

Gisèle Gual is gespecialiseerd in pediatrische voedingskunde en heeft een eigen praktijk in Linkebeek en Waterloo. Meer info op de website Dietude.

Lees ook: Kan een kind te veel speelgoed hebben (en daardoor minder spelen)?

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram