Pijnbestrijding met medicinale cannabis: risico’s aanzienlijk groter dan medisch effect

123-cannabis-medical-06-18.jpg

nieuws

Er bestaat onvoldoende wetenschappelijk bewijs omtrent de effectiviteit van cannabinoïden bij de bestrijding van pijn. Bovendien bestaan er risico’s zoals verslaving, psychose en verhoogde kans op depressie en zelfdoding bij jongvolwassenen. Diverse verenigingen van pijnartsen, zoals de Belgian Pain Society (BPS), de Vlaamse Anesthesiologische Vereniging voor Pijnbestrijding (VAVP) en Groupe Régional Interdisciplinaire Douleur (GRID), waarschuwen dan ook voor het gebruik van medicinale cannabis voor de behandeling van pijn. 

Ze verwijzen onder meer naar een grote overzichtsstudie aan, die in oktober vorig jaar in het internationale medisch vakblad Pain gepubliceerd is. Daarin zijn de resultaten gebundeld van meer dan 100 studies naar de effectiviteit van cannabisderivaten voor pijn op bijna 10.000 patiënten. Die resultaten tonen volgens hen aan dat als er 24 mensen behandeld worden met cannabis, artsen maar bij één persoon een beetje pijnvermindering bekomen. Tegelijk zijn er ook kleine neveneffecten, die optreden bij een op de zes personen. Dat zijn dan duizeligheid, misselijkheid, of concentratieproblemen. 
De organisaties zien een parallel met de opioïden. Dat zijn stoffen zoals morfine, die ook vaak gebruikt worden bij pijnbestrijding, maar in de VS wel hebben geleid tot een ware epidemie. Over de laatste twintig jaar hebben die middelen er zo’n 400.000 doden geëist. De medische wereld heeft daarmee een verslavingsprobleem teweeggebracht. Door meer cannabis voor te schrijven zonder dat er genoeg onderzoek naar gedaan is, kunnen we ook meer slecht doen dan goed, aldus de verenigingen.

Vorig jaar heeft ook het Nederlandse Huisartsengenootschap een Standpunt Cannabis gepubliceerd. Huisartsen worden daarin opgeroepen medicinale wiet niet langer voor te schrijven voor pijnvermindering of verbetering van levenskwaliteit. Het genootschap stelt dat er te weinig wetenschappelijk bewijs is dat cannabis werkt als pijnstiller. Het NHG-Standpunt Cannabis geeft (praktische) informatie over cannabis en de verschillende preparaten.

Begin dit jaar werd het wetsvoorstel dat de productie van cannabis voor medische doeleinden legaliseert goedgekeurd. Het enige toegelaten geneesmiddel op basis van cannabis mag enkel voorgeschreven worden door een neuroloog en dit voor de behandeling van spasticiteit bij MS-patiënten. 

Bron
www.belgianpainsociety.org/
www.nhg.org/standpunten/nhg-standpunt-cannabis


Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram