Wanneer zijn cholesterolverlagende voedingsmiddelen met plantaardige stenolen/stanolen aan te raden?
nieuws
Een internationale groep experten heeft in opdracht van de European Atherosclerosis Society (EAS) een advies uitgewerkt over het gebruik van voedingsmiddelen waaraan zogenaamde fytosterolen (plantaardige sterolen en stanolen) zijn toegevoegd om het cholesterolniveau te verlagen. Fytosterolen zijn vetachtige substanties die in een lage hoeveelheid aanwezig zijn in tal van plantaardige voedingsmiddelen: oliën, granen, vers fruit en groente, oliehoudende vruchten zoals pinda’s en amandelen. Ze worden sinds enkele jaren ook toegevoegd aan voedingsmiddelen zoals margarine en yoghurt om het cholesterolniveau in het bloed te verlagen.
Volgens de expertengroep van de EAS is voldoende aangetoond dat fytosterolen een gunstig effect hebben op het ‘slechte’ LDL-gehalte in het bloed (een gemiddelde daling van het LDL-cholesterol met 8 tot 10% bij een dagelijkse inname van 2 g fytosterolen per dag). Anderzijds besluit de expertengroep dat er tot nu toe geen aanwijzingen zijn dat 2g fytosterolen per dag nadelige effecten heeft op de gezondheid.
Om die redenen kunnen voedingsmiddelen waaraan fytosterolen zijn toegevoegd (tot 2 g per dag) volgens de expertengroep aangeraden worden, als een extra-maatregel naast een gezonde voeding en levensstijl, voor volgende personen:
• mensen met een verhoogd cholesterolgehalte en een laag tot matig risico op hart- en vaatziekten voor wie cholesterolverlagende medicamenten (statines) niet aangewezen zijn;
• als aanvulling bij cholesterolverlagende geneesmiddelen voor mensen met een hoog risico op hart- en vaatziekten bij wie de geneesmiddelen (statines) onvoldoende effect hebben of bij wie die de geneesmiddelen;
• kinderen (vanaf 6 jaar) en volwassenen met een familiale vorm van hoog cholesterol (familiale hypercholesterolemie).
De expertengroep benadrukt echter dat niet is aangetoond dat deze producten ook een positief effect hebben op het voorkomen van (overlijden door) hart- en vaatziekten, is echter nog onvoldoende aangetoond. Bovendien wordt aangestipt dat deze producten, in vergelijking met gewone margarines en yoghurts zonder fytosterolen, veel duurder zijn.
bronnen
www.eas-society.org/consensus-paper-on-plant-sterols-and-plant-stanols.aspx
www.eas-society.org/07-2013-focus-on-lifestyle-eas-consensus-panel-position-statement-on-phytosterol-added-foods.aspx