Mindfulness en cognitieve gedragstherapie helpen bij chronische lagerugpijn
nieuws
Mindfulness en cognitieve gedragstraining hebben een positief effect op de pijnklachten en het dagelijks functioneren bij volwassenen met chronische lagerugpijn (minstens 3 maanden) zonder bekende oorzaak. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek waaraan 342 mensen tussen 20 en 70 jaar met lage rugpijn deelnamen. Het onderzoek verscheen in het medische tijdschrift JAMA.
De deelnemers werden verdeeld in drie groepen. Groep 1 kreeg een behandeling met mindfulness (mindfulness-based stress reduction) met onder meer meditatie en yoga-oefeningen. Groep 2 volgde cognitieve gedragstherapie (met o.m. rugeducatie en technieken om te leren omgaan met pijn). De behandeling duurde in beide groepen 8 weken (een sessie van 2 uur per week, plus oefeningen om thuis uit te voeren).
Groep 3 kreeg de 'gewone zorg', al wordt in de studie niet gepreciseerd wat dat precies inhield (oefentherapie, rust, pijnstillers...?). Na 4 en 8 weken en na 6 en 12 maanden werden ze ondervraagd over hun rugklachten en hun dagelijks functioneren.
Na 6 maanden bleek de pijn met minstens 30 % te zijn verminderd bij 44 % van de mindfulnessgroep en 45 % van de gedragstherapiegroep, tegenover 27 % in de 'gewone zorg'-groep. Wat het dagelijks functioneren betreft, was er een verbetering bij 60 % in de mindfulnessgroep, bij 58 % van de gedragstherapiegroep en bij 44 % van de 'gewone zorg'-groep.
De onderzoekers besluiten hieruit dat mindfulness en cognitieve gedragstraining een zinvolle behandeling is van chronische lagerugpijn. Omdat niet bekend is welke 'gewone zorg' werd gegeven, is het echter moeilijk om die beide behandelingen te vergelijken met bijvoorbeeld oefentherapie of pijnstillers. Bovendien stippen de onderzoekers aan dat de proefpersonen vrij hoog opgeleid waren. Of de behandelingen ook werken bij minder opgeleiden, is niet duidelijk.