- dossierRekoefeningen: waarom dagelijks stretchen goed voor je is
- dossierEpidurale infiltratie bij rugpijn: werking en bijwerkingen
- boeken/interviewsPodcast over rugpijn: twee dingen maken een groot verschil
- dossier10 tips: wat (niet) doen bij rugpijn?
- nieuwsWat te doen bij rugpijn? Nieuwe richtlijnen Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg
Soorten rugpijn (3): Rugpijn door spierproblemen
dossier Rug- en nekklachten komen heel veel voor en hebben veel verschillende oorzaken. Doordat deze problematiek zo uitgebreid is zijn er 9 verschillende dossiers over. Hieronder kan je naar het 1e (begin)dossier. Daarin onderaan kan je naar de andere 8 dossiers doorklikken.
Lees ook: Lage rugpijn: mogelijke oorzaken en wat kan je doen?
Soorten rugpijn (3):Rugpijn door spierproblemen
Veel klachten van lage rugpijn en pijn in de nek hebben te maken met overbelasting van spieren of de kleine gewrichtsbanden in de rug. Zo’n overbelasting kan plots optreden door bv. een verkeerde beweging of door een zwaar gewicht op te heffen. Maar het kan ook langzaam ontstaan door een chronische overbelasting door bv. een verkeerde houding.
Aan de basis van dergelijke klachten ligt meestal een combinatie van te zwakke spieren en een te zware of te lange inspanning. Een typisch voorbeeld is een man die na een winter niets doen, in de lente zijn tuin gaat omspitten, of iemand die dagelijks op kantoor werkt en in het weekend als een gek gaat fietsen of tennissen.
Spierverrekkingen
De verrekking van een rugspier ontstaat door een verkeerde beweging. Dit kan bv. gebeuren wanneer u een zwaar gewicht opheft, iets uit de koffer van de auto wil nemen, met meubelen sleurt tijdens een verhuis, enz. Ook een hevige beweging bij tennis of een andere sport kan een spierverrekking veroorzaken. Bij een spierverrekking ontstaat de pijn plots en wordt ze erger als de verrekte spier belast wordt (bv. bij vooroverbuigen en rechtkomen). Er is nauwelijks pijn in rust en er is zelden uitstraling naar de benen. Er is ook drukpijn op de plaats van de verrekking.
Behandeling
• Koel de pijnlijke plek met koud stromend water, koude omslagen, een cold pack of ijsblokjes. Zorg dat het ijs niet onmiddellijk in contact komt met de huid om vrieswonden te voorkomen.
• Rust: Het is het beste de rug gedurende enkele dagen niet te veel te belasten. Probeer wel zoveel mogelijk te blijven bewegen.
• Raadpleeg een arts als er gevoelsstoornissen optreden of als de pijn uitstraalt naar de benen.
• Raadpleeg ook een arts als de pijn na enkele dagen niet vermindert.
Creditcarditis: Piriformis syndroom
Een heel specifiek letsel is het zogenaamde piriformis syndroom: een irritatie van de grote beenzenuw (de nervus ischiadicus) door de piriformis spier. Dit is de spier die van de bovenkant van het dijbeen naar het bekken loopt. Deze spier trekt het bovenbeen in het heupgewricht. De nervus ischiadicus loopt tussen de piriformis spier en het bot van het bekken naar beneden.
Dit letsel gaat gepaard met lage rugpijn en een doffe, zeurende pijn in de bil. Vaak verergeren de klachten als men iets moet tillen, bij het vooroverbuigen of wanneer men een trap oploopt.
Het piriformissyndrooom komt geregeld voor bij sporters die hun trainingsgewoonten veranderen (bv. meer heuvellopen) of door een verkeerde beweging, bv. het opslaan in tennis.
Een andere mogelijke oorzaak is langdurig zitten met gebogen benen (bv. achter de computer, in de auto....) waardoor de piriformisspier op de ischiaszenuw duwt. Hiervoor bestaat zelfs een specifieke term: creditcarditis, verwijzend naar een met creditcards gevulde portefeuille in de broekzak.
De belangrijkste behandeling is het uitrekken (stretching) van de piriformisspier en aangepaste oefeningen voor de bilspieren.