Spataderbehandeling

In dit artikel
Spataderbehandeling

dossier Bij een spataderbehandeling worden spataderen verwijderd.

Spataderen zijn zowel op medisch als cosmetisch vlak problematisch. Daarbij begint het bijna altijd met cosmetisch storende zichtbare adertjes. In eerste instantie zonder veel klachten, maar in een latere fase kan het een zwaar gevoel in de benen geven, opgezette enkels, of nachtelijke onrust en bewegingsdrang van de benen. Ernstige problematiek kan zelfs leiden tot eczeem rond de enkels, pigmentaties aan de onderbenen en slecht genezende wonden, veelal aan de enkels (open been). Voor de meeste mensen is de spatader vooral hinderlijk en een esthetisch probleem: die blauwe lijnen met vreemde uitstulpingen zien er vaak niet mooi uit.
Naar schatting 25% van de bevolking (relatief meer vrouwen dan mannen) lijdt hieraan.

Oorzaak

Spataderen zijn abnormaal verwijde aderen die vooral in de benen voorkomen. Wanneer we lopen of fietsen trekken de kuitspieren zich samen en worden ze korter en dikker. De aderen worden zo platgedrukt en het bloed stroomt omhoog (de kuitspierpomp) en kan dankzij de kleppen in de aderen niet omlaag. Als deze kleppen niet goed werken kan het bloed omlaag stromen waardoor er overdruk komt in de aderen en haarvaatjes. Die zetten uit en zo is er dan sprake van een spatader. Gelukkig neemt een andere ader de functie over van de ader waarvan de kleppen niet functioneren, waardoor de spatader zonder problemen verwijderd kan worden.

Lees ook: Spataders: oorzaken, behandeling en hoe voorkomen?

Behandeling

Op het gebied van de behandeling van spataderen, is de afgelopen jaren het nodige veranderd. Er is nieuwe apparatuur ontwikkeld, met name lasers, en er is meer aandacht gekomen voor het cosmetische aspect van de behandeling. Dus wordt niet alleen het medische probleem verholpen, maar ook het cosmetische.
Tijdens uw eerste bezoek beoordelt de chirurg de spataderen. Voor het onderzoeken van de vaten in de benen bestaat een speciaal soort echo-apparaat: de duplexscan . Met behulp van de duplexscan kunnen spataderen onomstotelijk worden aangetoond. De duplexscan zendt geluidsgolven die weerkaatst worden door het bloed. Deze gegevens worden door de scanner verwerkt en de resultaten worden weergegeven op het scherm. Nu is het mogelijk om zeer nauwkeurig aard en locatie van de spatader te bepalen. De duplexscan geeft een beeld van zowel de oppervlakkige gelegen aderen als de diep gelegen aderen. Tevens kan een beeld worden verkregen van de doorgankelijkheid van de bloedvaten, de stroomrichting van het bloed en de functie van de kleppen. Het onderzoek met de duplexscan is volkomen veilig en totaal pijnloos.

f-123-laser-aderspat--03-18.jpg
Endoveneuze lasertherapie (EVLT)
De endoveneuze lasertherapie is een belangrijke ontwikkeling op het gebied van spataderbehandelingen en kan worden beschouwd als een perfect alternatief voor het traditionele strippen. Het is hiermee namelijk niet meer nodig om de hele ader uit het been te trekken. Met behulp van een echografie wordt de te verwijderen ader op het been afgetekend. Via een kleine incisie wordt een dunne laserfiberdraad in het bloedvat aangebracht. Met behulp van laserenergie wordt het bloedvat dichtgemaakt. Dit heeft geen gevolgen voor de doorbloeding in de benen. Het bloed zoekt vanzelf een ander bloedvat in het vaatstelsel, zodat het bloed in de richting van het hart kan blijven stromen. De restanten van het dichtgemaakte bloedvat worden door het lichaam afgebroken en opgeruimd. De behandeling vindt plaats onder lokale verdoving. Meteen na de behandeling krijgt men een elastische kous aan en moet men zoveel mogelijk lopen. Het grote voordeel is van deze behandeling is dat u direct weer mobiel bent en er geen littekens zichtbaar zijn.

Strippen
Strippen is ouderwets en wordt alleen nog toegepast bij spataderen met een zeer kronkelend verloop. Bij deze methode wordt de spatader in zijn geheel verwijderd onder algehele narcose. Deze ingreep is nogal belastend en ingrijpend.

Müller Techniek
Een andere behandelmethode om spataderen te verwijderen is de Müller techniek. Voor de behandeling worden de spataderen eerst afgetekend met een speciale stift. Dan worden kleine incisies in de huid boven de spataderen gemaakt. Met minuscule ‘haaknaaldjes’ worden de aders vervolgens helemaal verwijderd. Met deze techniek zijn de littekens minimaal, dus het cosmetisch effect optimaal. De behandeling vindt plaats onder locale verdoving.

Sclerocompressietherapie
Beter bekend als het wegspuiten van spataderen, wordt meestal toegepast bij ‘kleinere’ spataderen of als nabehandeling bij zwaardere ingrepen. Ook bij deze ingreep tekent de arts eerst de te behandelen gebieden af. Door een vetoplossende vloeistof om de vijf centimeter in de spatader in te spuiten, wordt de gladde vaatwand stroef en het stollingssysteem geactiveerd. Voor een deel stolt het bloed en voor een deel verkleven de vaatwandjes met elkaar, waarna ze verschrompelen en niet meer kunnen uitzetten. Dat laatste gaat met behulp van een elastische kous en eventueel een drukverband. Het bloed zal nu andere weg in het vaatstelsel zoeken. Na verloop van tijd is de ader niet of nauwelijks meer te zien.

Echogeleide sclerocompressietherapie
De basis van echogeleide sclerosecompressietherapie komt voor een groot deel overeen met sclerocompressietherapie. Het verschil is dat de arts de in te spuiten vloeistof van tevoren heeft‘opgeschuimd’. Dit schuim is dikker en werkt daardoor nog beter in op de vaatwand. Met deze methode kunnen de middelgrote aderen worden behandeld. Het schuim kan zich namelijk over een groter oppervlak verspreiden. De duplexscan wordt tijdens de behandeling gebruikt om te controleren of het schuim in de te behandelen ader komt.

f-123-laser-aderspat-ontharen-03-18.jpg
Laserbehandeling van kleine vaatjes
Rode of blauwe zichtbare fijne vaatjes (berkentakjes) die als een netwerk op de benen verschijnen, veroorzaken medisch gezien geen hinder. Deze ontsierende vaatjes kunnen uitstekend worden behandeld met laser, b.v. de Nd:YAG laser, een ultramoderne laser die onder andere geschikt is om de berkentakjes op een efficiënte wijze te verwijderen. Tijdens het consult kan dat al worden vastgesteld. Mocht er ook sprake zijn van spataderen, dan zal de arts adviseren om die eerst te behandelen en zo de druk op de kleine adertjes weg te nemen. Lasertherapie wordt daarom pas aan het einde van het behandeltraject geadviseerd.

Nazorg

123-spataders-drukkousen-TED-1-03-18.jpg
Het dragen van elastische kousen na een van de behandelingen voor spataderen, met uitzondering van de lasertherapie, is van wezenlijk belang voor de effectiviteit van de behandeling. De elastische kousen bevorderen de doorbloeding en de afvoer van lymfvocht. Bovendien krijgen de benen extra ondersteuning waardoor een verdere uitbreiding van bestaande vaatproblemen wordt voorkomen. Het dragen van de elastische kousen draagt bij tot een voorspoedig herstel en bepaalt mede het uiteindelijke resultaat.
Al deze behandelingen zijn veilige en betrouwbare chirurgische ingrepen en hebben dezelfde risico’s als elke andere operatie. Na de operatie kan op de plaats van de snede een bloeduitstorting ontstaan. Na het strippen van de spatader kunt u een doof gevoel bij de enkel en/of aan de binnenkant van het onderbeen krijgen. Deze klachten verdwijnen meestal na enige tijd.

Tips

• probeer langdurig staan of stilzitten te voorkomen. Heb je een staand beroep, ga dan toch regelmatig even zitten. Heb je een zittend beroep, ga dan regelmatig even lopen en als dit mogelijk is, leg je benen even hoog.
• het is ook belangrijk dat je voldoende lichaamsbeweging krijgt. Springen (aerobics, balsporten) en zwaar tillen moeten worden vermeden. Lichaamsbeweging, zoals wandelen, zwemmen en fietsen, is goed voor de bloedcirculatie.
• leg het been, waar mogelijk, hoog (’s nachts het voeteneind wat hoger). Het is aan te bevelen een steunkous te dragen wanneer er een lange reis gemaakt gaat worden met vliegtuig, trein, etc.



Laatst bijgewerkt: maart 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram