Chemische peeling van het gezicht

dossier

Een chemische peeling is een gezichtsbehandeling die de bovenste lagen van de huid verwijdert om de huidstructuur en -toon te verbeteren. Het proces wordt vaak gebruikt om rimpels, littekens, pigmentvlekken en andere oneffenheden te verminderen. Een chemische peeling maakt de huid frisser, egaler en stralender doordat dode huidcellen worden verwijderd en de celvernieuwing wordt gestimuleerd.

Lees ook: IPL-ontharing: nadelen en voordelen

Verschillende soorten chemische peelings

  • Oppervlakkige peeling richt zich op de bovenste huidlaag. Een oppervlakkige chemische peeling kan helpen bij geringe zonbeschadiging en fijne rimpels. Ook vlekkige pigmentatie, wijde poriën en niet al te diepe acne-littekens kunnen ermee worden behandeld. Deze behandeling maakt de huid direct gladder, maar kan indien nodig herhaald worden. 
  • Matig diepe (medium) en diepe peelings dringen dieper door, en worden toegepast bij diepere rimpels, pigmentvlekken en grove (acne)littekens. Deze peelings vereisen vaak wat meer hersteltijd.

Lees ook: Wat kan je doen tegen wallen onder de ogen?

Chemische peeling: procedure

123-plast-chem-peeling-05-15.jpg
De behandeling begint met een grondige reiniging van het gezicht. Vervolgens wordt het chemische mengsel op de huid aangebracht. Dit mengsel bestaat vaak uit zuren zoals glycolzuur, salicylzuur of trichloorazijnzuur (TCA). Afhankelijk van het type peeling kan de behandeling enkele minuten duren, waarna de huid wordt geneutraliseerd. 

Lees ook: Pigmentvlekken verwijderen: wat zijn de opties?

Chemische peeling: nadelen

Hoewel chemische peelings effectief zijn, kunnen ze bijwerkingen hebben:

  • Irritatie en roodheid: De (gevoelige) huid kan nog enige weken of zelfs maanden rozerood kleuren. 
  • Verhoogde gevoeligheid voor zonlicht: Na een peeling is de huid extra gevoelig voor UV-straling, waardoor het belangrijk is om een hoge SPF te gebruiken.
  • Risico op infecties: Vooral bij diepere peelings kunnen bacteriële of virale infecties ontstaan.
  • Hyperpigmentatie of hypopigmentatie: Bij sommige huidtypes kan verkleuring optreden.

Lees ook: Aardbeienhuid (keratosis pilaris): wat kan je doen tegen rode bultjes op je huid?

Chemische peeling: herstel en nazorg

Getty_chemischepeeling_2024.jpg

© Getty Images / huid gezicht kort na chemische peeling

Door de inwerking van de producten ontstaat er na de peeling korstvorming (of ‘vervellen’) van de huid. Het kan tot 1 week duren vooraleer de huid genezen is, geef je huid dus zeker wat extra liefde:

  1. Hydrateer regelmatig: Gebruik een milde, hydraterende crème om de huid soepel en gehydrateerd te houden.
  2. Gebruik koud water voor het wassen van het gezicht: Koud water kalmeert de huid beter dan warm water en voorkomt verdere irritatie.
  3. Vermijd warmte en zweten: Vermijd hete douches, sauna’s en intensieve activiteiten die zweten veroorzaken, omdat hitte de huid kan irriteren en het herstelproces kan verstoren.
  4. Geen exfoliatie of scrubs gebruiken: Laat de huid minimaal drie dagen rusten en vermijd producten die exfoliëren of schuren om de huid niet te beschadigen.

Lees ook: Gezichtsverzorgingsproducten voor kind: een goed idee?

Bronnen:
https://my.clevelandclinic.org
https://www.mayoclinic.org

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram