Veiligheidsgordel voor gescheurde kruisband

123-atleet-sportman-knie-02-16.jpg

nieuws Per jaar lopen meer dan 11.000 Belgen een letsel op waarbij de voorste kruisband scheurt. Het is een typische sportblessure die vooral voorkomt tijdens het skiën of tijdens groepssporten zoals voetbal.
Een vernieuwende methode waarbij de kruisband tijdens een operatie hersteld wordt en een ‘veiligheidsgordel’ om krijgt, is een grote stap vooruit in de orthopedie.
Er zijn twee innovatieve operatietechnieken die dit mogelijk maken: de Ligamys-behandeling en de Internal Bracing-behandeling. Door deze behandelingen kunnen patiënten sneller revalideren, en de kans op volledig herstel is groter.

De kruisband is een stevige band die gekruist in het centrum van de knie zit. Naar aanleiding van de skiperiode neemt het aantal meldingen van gescheurde kruisbanden weer toe. “Het is een veelvoorkomende blessure die vaak wordt opgelopen tijdens het skiën, voetballen en motorcross, maar ook tijdens andere groepssporten waar rotatiebewegingen belangrijk zijn zoals basketbal of volleybal”, zegt dr. Krik Heusdens van de dienst orthopedie van het UZA. “Niet iedereen heeft een operatie nodig. Zo'n knieletsel wordt normaal met kinesitherapie behandeld bij oudere en minder sportieve patiënten. Pas als dat niet volstaat, wordt er geopereerd. Bij jongere en sportieve patiënten gebeurt dat vaak meteen, omdat ze anders niet meer intensief kunnen sporten.”

Bij een klassieke ingreep (reconstructie) wordt de voorste kruisband meestal vervangen door een van de hamstringpezen, die achteraan het dijbeen liggen. Dr. Krik Heusdens: “Een nadeel is dat je tijdens deze ingreep samen met de kruisband ook kleine zenuwcellen verwijdert die belangrijk zijn voor de stabiliteit van de knie. Ze geven de hersenen namelijk informatie over de positie van de knie.”

Tot enkele jaren geleden werd gedacht dat een gescheurd voorste kruisband niet goed kon herstellen. Dankzij de nieuwe operatietechnieken is het nu wel mogelijk om de voorste kruisband te laten genezen: de Ligamys-behandeling en de Internal Bracing-behandeling. Beide behandelingen hebben hetzelfde uitgangsprincipe. De kruisband wordt gehecht en hij krijgt als het ware een veiligheidsgordel om. “We spannen een koord achter de kruisband, die wordt bevestigd in het bot boven en onderaan de knie”, legt Heusdens uit.

Kortere herstelperiode en beter herstel ?
De voordelen zijn een kortere herstelperiode – gemiddeld vijf maanden in plaats van negen – en een grote slaagkans. Zo'n 96 procent heeft na de ingreep weer een stabiele knie. “Mensen lopen vier tot zes weken met krukken. In week zes kunnen ze vaak alweer fietsen, en in week tien al hardlopen.”
De operatie moet binnen enkele weken na het ongeval plaatsvinden, omdat de kruisband daarna kan inkrimpen. Dat vraagt om een mentaliteitswijziging bij spoed- en huisartsen: ze moeten patiënten met zo'n letsel en die gebaat zijn bij een operatie, liefst nog dezelfde dag doorverwijzen.
“Het is een belangrijke stap vooruit in de behandeling van sportblessures, maar de behandeling is nog onbekend bij patiënten, huisartsen en kinesisten. Als we de gescheurde voorste kruisband operatief willen laten genezen dan is het van belang om snel door een orthopedist gezien te worden die ervaring heeft met deze nieuwe technieken”, besluit Heusdens.


Laatst bijgewerkt: maart 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram