- dossierRouwen bij levend verlies
- boeken/interviewsRouwexpert Manu Keirse: ‘Je moet verlies niet verwérken, maar eerder overleven.’
- dossierRouwverwerking kind: wat kan je doen?
- dossierGorgelen met zout water tegen keelpijn en hoest
- dossierWelke (huishoudelijke) activiteiten tellen als matige lichaamsbeweging?
Hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1 op vakantie
nieuws
Niet malaria of een of andere tropische ziekte maar hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 op vakantie, zo blijkt uit onderzoek door de Travel Clinic van het Havenziekenhuis in Rotterdam (in het Journal of Travel Medicine). Tweede doodsoorzaak zijn verkeersongevallen.
Ruim 70% van de overlijdensgevallen in andere werelddelen betreft mannen en 30% vrouwen. De gemiddelde leeftijd van overlijden in het buitenland is 56,1 jaar, in Nederland is dat 76,4 jaar.
Opvallend is dat de kans op overlijden in de oostelijke mediterrane regio het hoogst is. Onder dit gebied vallen onder meer landen als Marokko, Egypte, Afghanistan en Jordanië. Nederlanders hebben daar bijna 20 keer zoveel kans om dood te gaan dan in Europa, vooral door hartfalen en ongelukken. In Afrika is de sterfkans ruim 16 keer zo groot, met infecties als één van de belangrijkste oorzaken.
In Zuidoost-Azië loop je negen keer meer kans om te overlijden. Infecties zijn ook in dat gebied een belangrijke doodsoorzaak voor landgenoten. In het algemeen zijn hart- en vaatziekten, ongelukken, kanker, infecties en psychische problemen de belangrijkste doodsoorzaken van Nederlanders over de grens. Bij psychische problemen hebben we het vooral over zelfmoord. In Marokko zien we het hoogste aantal ongelukken als doodsoorzaak en Kenia is de koploper wat betreft infecties. In Zuid-Amerika heb je in Peru het hoogste risico om te overlijden aan een infectie of een ongeluk.