In 2050 meer doden door antibioticaresistentie dan door kanker
nieuws
De toename van antibioticagebruik zorgt ervoor dat steeds meer bacteriën resistent zijn voor antibiotica. Aangezien er bijna geen nieuwe antibiotische middelen worden ontwikkeld, wordt antimicrobiële resistentie als een groot probleem gezien. Wetenschappers verwachten dat in 2050 wereldwijd tien miljoen extra mensen per jaar sterven aan antimicrobiële resistentie. Dat zijn er meer dan er aan kanker overlijden.
Dat blijkt uit het eerste rapport van de Britse Review on Microbial Resistance (http://amr-review.org).
Resistente E. coli, malaria en tuberculose zouden de grootse impact hebben. Vooral in Azië en Afrika gaat resistentie een groot probleem worden, indien er geen actie wordt genomen. De verwachting is dat in 2050 ruim vier miljoen Afrikanen en bijna vijf miljoen Aziaten zullen sterven aan de gevolgen van antimicrobiële resistentie.
Volgens het rapport zou de terugloop in bevolking en de impact van de slechte gezondheid de economische output van de wereld met 2 à 3,5 % verminderen. De rekenmodellen houden dan nog geen rekening met de gevolgen voor de gezondheidszorg als er geen antibiotica meer zouden zijn. In die situatie zijn bijvoorbeeld het aanbrengen van protheses, doen van keizersnedes, chemotherapie en transplantaties niet meer mogelijk.
Wat kunnen we doen?
Het onderzoeksteam noemt een aantal punten. Zo is het belangrijk dat we kritisch kijken naar het huidige medicijngebruik bij mens en dier om de toename van resistente bacteriën te stoppen. Daarnaast is het belangrijk dat nieuwe medicijnen en vaccins worden ontwikkeld.