Bloed in de stoelgang: mogelijke oorzaken
dossier
Bloed in je ontlasting kan schrikwekkend zijn, maar het komt heel vaak voor. Maar liefst één op de vijf personen krijgt jaarlijks te maken met bloed in zijn of haar stoelgang. Het hoeft niet altijd ernstig te zijn, maar je kan wel het best je arts inlichten.
Lees ook: Wat zegt de kleur van je stoelgang over je gezondheid?
Mogelijke oorzaken
Bloed in de ontlasting betekent dat er ergens in je spijsverteringskanaal een bloeding is. Het kan een signaal zijn van heel wat maag- en darmproblemen:
- De meest voorkomende oorzaak van bloed in de ontlasting zijn aambeien. Aambeien zijn uitstulpingen van het darmslijmvlies die kunnen voorkomen wanneer je harde ontlasting hebt, hard moet persen of lang en veel moet hoesten.
- Ook bij een anale fissuur kan er bloed zijn in de stoelgang. Een anusfissuur is een scheurtje in de anus. Een scheurtje kan zich vormen door harde ontlasting of door anale seks.
- Bloederige diarree die wekenlang aanhoudt, kan een symptoom zijn van inflammatoire darmziekte, zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Bij deze aandoeningen geraken delen van het spijsverteringskanaal ontstoken.
- Bloed in de stoelgang treedt ook op bij diverticulaire ziekte. Divertikels zijn uitstulpingen van de dikkedarmwand. Meestal zijn ze onschuldig, maar soms kunnen ze geïnfecteerd raken.
- Ouderen kunnen na een operatie in de buikholte ischemische colitis ontwikkelen. Bij deze aandoening vertraagt of stopt de bloedtoevoer naar de dikke darm, wat schade veroorzaakt aan de darmen en bloederige ontlasting kan geven.
- Ook angiodysplasieën of kleine bloedvatmisvormingen komen vooral bij oudere mensen voor. De bloedvatafwijkingen kunnen zich onder andere in de darmen voordoen, wat bloed in de ontlasting veroorzaakt.
- Een maag-darminfectie kan ook aan de basis liggen. Dit soort infectie wordt veroorzaakt door een virus of bacterie of door voedselvergiftiging.
- Een infectie met een seksueel overdraagbare aandoening (soa) geeft soms ook bloedverlies.
- Bloed in de ontlasting kan een symptoom zijn van darmkanker, hoewel de kans klein is. Ongeveer drie op de honderd personen boven 40 jaar met bloed in de stoelgang krijgt de diagnose van darmkanker.
- Poliepen ziet men vaker als oorzaak van bloed in de stoelgang. Dat zijn goedaardige gezwellen van het darmslijmvlies. In sommige gevallen kunnen ze evolueren tot darmkanker.
Lees ook: Diverticulose en diverticulitis: Zijn divertikels van de darm gevaarlijk?
Wat kan je doen?
Als de oorzaak aambeien of scheurtjes zijn, is het belangrijk dat je probeert te zorgen voor een zachte ontlasting, want constipatie maakt je klachten erger. Dat doe je door vezelrijk te eten, veel water te drinken en geregeld te bewegen. Je kan ook zalf smeren op de aambeien.
Als de bloederige stoelgang niet vanzelf verdwijnt, als je ouder dan 50 jaar bent of als je ook last hebt van andere klachten, dan kan je het best een arts raadplegen. Hij of zij zal zoeken naar de oorzaak via lokaal (inwendig) onderzoek van de anus, een bloedonderzoek, of je wordt doorverwezen naar het ziekenhuis voor een coloscopie (kijkonderzoek in de dikke darm).
Als je overvloedig bloedverlies hebt, ga dan naar de spoedgevallendienst. Het bloedverlies kan namelijk snel leiden tot bloedarmoede en andere lichaamsfuncties aantasten.
Lees ook: Slijm bij de ontlasting kan wijzen op gezondheidsprobleem
Bronnen:
https://www.gezondheidenwetenschap.be
https://www.huisarts.nl
https://www.gezondheidsnet.nl
https://www.webmd.com