Borstvergroting: mogelijkheden, nadelen en kostprijs

In dit artikel
Borstvergroting: mogelijkheden, nadelen en kostprijs

dossier

Ontevredenheid over je borsten kan een grote impact hebben op je zelfbeeld. Sommige vrouwen worstelen met zo’n groot complex dat het hun levenskwaliteit aantast. Een borstvergroting is dan mogelijks een oplossing. Welke opties zijn er, wat zijn de risico's, en hoeveel kost een borstvergroting?

Implantaat of lipofilling?

Getty_borstvergroting_lipofilling_2023.jpg

© Getty Images

Er zijn verschillende soorten implantaten en je kan ook kiezen voor een borstvergroting met eigen vet. Voor welke je kiest, hangt af van de gewenste grootte en volume.

  1. Implantaten met siliconengel: deze implantaten zijn gemaakt van een elastische gel die lijkt op de structuur van echte borsten. Het jongste type siliconengel is een "cohesieve" gel die ervoor zorgt dat de vorm van het implantaat beter behouden blijft, maar ook dat het vaster en harder aanvoelt.
  2. Implantaten gevuld met een zoutwateroplossing: deze implantaten zijn gemaakt van een rubberachtige schaal die gevuld is met een oplossing van zoutwater en een kleine hoeveelheid zout. Ze voelen harder aan dan silicone-implantaten en kunnen iets zichtbaarder zijn onder de huid.
  3. Lipofilling: bij een lipofilling vult men de borsten met lichaamseigen vet. Het vet wordt weggehaald uit de buik of dijen bijvoorbeeld, gefilterd en ingespoten in de borsten om ze meer volume te geven en/of kleine correcties uit te voeren. Een borstvergroting met uitsluitend lipofilling is niet bij iedereen mogelijk. Het kan enkel als je een veeleer kleine borstvergroting wenst en als je huid voldoende elastisch is. Men past de techiek frequenter toe als aanvulling bij een borstvergroting voor een natuurlijker resultaat.

Lees ook: Lipofilling borst: borstcorrectie of -vergroting met eigen vet

Risico's en nadelen

Weeg de voordelen van een borstvergroting van tevoren goed af tegen de mogelijke risico’s in jouw specifieke situatie. Hoewel men een borstvergroting als een veilige ingreep beschouwt, zijn er aan elke operatie namelijk risico’s verbonden.

Zoals bij elke ingreep is er een kans op bloeding, infectie en gestoorde wondheling. Daarnaast kunnen de borsten hard en pijnlijk worden, als het bindweefsellaagje (kapsel) rond de ingebrachte prothese samentrekt. De littekens van de ingreep zullen nooit volledig verdwijnen, maar ze vervangen wel na verloop van tijd. In zeldzame gevallen gaat een prothese kapot en moet ze vervangen worden. De implantaten gaan bovendien niet je hele leven mee. Ze zijn onderhevig aan slijtage waardoor het misschien nodig is ze ooit te vervangen.

Lees ook: Lippen opspuiten: hoe gevaarlijk zijn fillers?

Hoeveel kost een borstvergroting?

Voor een borstvergroting is er in principe geen tussenkomst van de ziekteverzekering of hospitalisatieverzekering. Enkel in uitzonderlijke gevallen, zoals bij een ernstige aangeboren afwijking, zal de mutualiteit een borstvergroting vergoeden.
De prijs voor een borstvergroting start doorgaans vanaf 3000 euro. Hoeveel een borstvergroting precies kost, is afhankelijk van verschillende factoren. Denk maar aan welke techniek en welk type prothese wordt gebruikt, het ereloon van de plastisch chirurg en de anesthesist, medicatie, post-operatieve zorgen en de verblijfskosten van het ziekenhuis. Na een eerste consultatie zal de plastisch chirurg je een prijsvoorstel meegeven. 

Lees ook: Cryolipolyse: afvallen door hardnekkig vet te bevriezen (CoolSculpting)

Lees ook: Ooglidcorrectie: waarom, hoe verloopt de operatie en hoeveel kost ze?

Bronnen:
https://www.uza.be
https://www.uzleuven.be
https://www.asz.be

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram