Urine-incontinentie bij mannen: welke behandelingen zijn er?

123-man--urineincont-diarree-UWI-03-18.jpg

dossier Incontinentie of urineverlies wordt vaak gezien als een vrouwenzaak. Onterecht, zo blijkt, want 10% van de mannelijke veertigplussers krijgt er eveneens mee te maken. Bij de meerderheid van hen is het probleem te verhelpen.

Lees ook: Vier misverstanden over ongewild urineverlies of urine-incontinentie

Verschillende soorten incontinentie

Bij mannen kan men vier verschillende vormen van urineverlies onderscheiden:

Aandrangincontinentie: wordt voornamelijk veroorzaakt door een overactieve blaas, een goedaardige prostaatvergroting, levenstijl (bijvoorbeeld roken) of medicijngebruik.
Stressincontinentie: wijst op urineverlies bij inspanning en komt bij mannen vooral voor na een (urologische) operatie aan de prostaat, meestal bij prostaatkanker. Ook kan het optreden als je ouder wordt en de spieren niet meer goed functioneren.
Overloopincontinentie: ontstaat als mannen hun blaas niet meer goed kunnen ledigen, vaak door prostaatproblemen of veroudering van de blaas.
Gemengde incontinentie: incontinentie die valt binnen twee of meer van de bovenstaande categorieën.

Lees ook: Urineverlies? Kies het juiste incontinentiemateriaal

Behandeling

Er zijn verschillende behandelmethodes voor incontinentie. Voor welke men kiest, hangt af van de hoeveelheid urineverlies, de (resterende) werking van de sluitspier, je leeftijd en fitheid, en je eigen voorkeur.

Leefstijlaanpassingen: minder koffie en alcohol drinken, stoppen met roken.
Incontinentiemateriaal: bijvoorbeeld incontinentieverband of een condoomkatheter.
Bekkenbodemfysiotherapie: verstevigt de bekkenbodemspieren.
Male sling: dit is een zogenaamd mannenbandje, wat urineverlies tegengaat. Deze ingreep helpt echter niet bij de meest ernstige vormen van incontinentie en wordt in België niet terugbetaald.
Medicatie: bijvoorbeeld blaasontspanners bij een overactieve blaas.
Eventuele blaasontstekingen behandelen
Eventuele goedaardige prostaatvergroting behandelen: door medicijnen of een operatie
Behandelen van een overactieve blaas door botox in de blaas of sacrale neuromodulatie (SNM). 
Sommige patiënten leren om hun urine te verwijderen via een sonde. Of ze krijgen een permanente sonde, verbonden met een opvangzakje of met een afsluitsysteem.
Kunstsluitspier (sfincterprothese): in bepaalde gevallen kan men een kunstsluitspier overwegen. Hierbij wordt een soort afsluitbandje om de plasbuis geplaatst dat zich kan vullen met vocht vanuit een kleine ballon die in de onderbuik wordt geplaatst. Om dit systeem te bedienen, plaatst men een pompje in de balzak. Het afsluitbandje om de plasbuis is in principe altijd gevuld, tenzij je moet plassen. Dan druk je een aantal keer op het pompje, waardoor het vocht uit het afsluitbandje naar de ballon gepompt wordt. Na enige tijd vult het afsluitbandje zich vanzelf weer.

Bronnen:
https://www.mmc.nl
https://www.healthline.com

Lees ook: Waarom hebben veel zwangere vrouwen last van urineverlies?

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram