Gerelateerde artikels
Hoge Gezondheidsraad wil ook jongens vaccineren tegen HPV
nieuws
In een nieuw advies beveelt de Hoge Gezondheidsraad aan om met vaccinatie tegen het Hummaan Papillomavirus (HPV) niet alleen de preventie van baarmoederhalskanker te beogen, maar ook van alle vormen van kanker waarin HPV een rol speelt en van anogenitale wratten. Daarom pleit de Raad ervoor om voortaan ook jongens te vaccineren. Tot nu toe werd het HPV-vaccin alleen aanbevolen voor jonge meisjes om baarmoederhalskanker te voorkomen.
De Hoge Gezondheidsraad beveelt aan om volgende groepen te vaccineren.
• Algemene vaccinatie van meisjes en jongens van 9 tot en met 14 jaar. Om een hoge vaccinatiegraad te garanderen wordt deze vaccinatie (met twee dosissen) bij voorkeur georganiseerd binnen de schoolgezondheidszorg, maar iedere arts kan deze vaccinatie uitvoeren.
• Inhaalvaccinatie van jonge vrouwen en mannen van 15 tot en met 26 jaar die nog geen vaccinatie gekregen hebben, kan op individuele basis door de arts worden aangeboden volgens een schema van drie dosissen.
Voor personen die nog niet seksueel actief zijn, zal deze vaccinatie een maximaal effect kunnen hebben. Bij seksueel actieve personen die eventueel al besmet werden met één of meerdere HPV-vaccintypes, moet de beslissing tot vaccineren gepaard gaan met de mededeling dat door HPV-vaccinatie enkel bescherming tegen de nog niet verworven HPV-vaccintypes kan worden gegarandeerd.
• Bij mannen die seks hebben met andere mannen (MSM) zou deze vaccinatie moeten worden aangeboden tot en met de leeftijd van 26 jaar vanwege het verhoogde risico op besmetting én kanker.
• Personen met een verminderde immuniteit (transplantatiepatiënten en patiënten met HIV) worden bij voorkeur met het negenwaardige vaccin gevaccineerd. In het geval van transplantatie dient de laatste dosis van het HPV-vaccin twee weken voor de ingreep te worden toegediend.
Drie vaccins
Momenteel zijn er drie HPV-vaccins op de markt.
1. Cervarix: dit tweewaardige HPV-vaccin bevat componenten tegen HPV-types 16 en 18, betrokken bij het ontstaan van ongeveer 74 procent van de baarmoederhalskankers in Europa.
In de Vlaamse Gemeenschap wordt gedurende dit schooljaar alleen Cervarix gratis toegediend door de Centra voor leerlingenbegeleiding aan meisjes in het eerste jaar secundair onderwijs (of in dezelfde leeftijdsgroep). Jongens worden momenteel niet gratis gevaccineerd.
Voor meisjes van 12 tot 18 jaar wordt het vaccin (gedeeltelijk) terugbetaald door het Riziv. Voor jongens wordt het vaccin niet terugbetaald.
Bij aankoop in de apotheek op voorschrift kost het voor een gewoon verzekerde voor kleine risico’s 11,90 euro (remgeld) per vaccin en 7,90 euro voor wie een verhoogde tegemoetkoming krijgt.
2. Gardasil: dit vierwaardige HPV-vaccin bevat eveneens componenten tegen HPV-types 16 en 18, betrokken bij het ontstaan van ongeveer 74 procent van de baarmoederhalskankers in Europa. Dit vaccin bevat ook componenten tegen de types 6 en 11 die genitale wratten veroorzaken.
Dit vaccin is momenteel niet gratis en wordt ook niet door de CLB's toegediend. Maar het wordt, net als Cervarix, wel terugbetaald door het Riziv, maar alleen voor meisjes van 12 tot en met 18 jaar. Voor jongens wordt het vaccin niet terugbetaald.
3. Gardasil 9 is een negenwaardig vaccin. Het bevat naast de componenten van Gardasil ook componenten tegen de types 31, 33, 45, 52 en 58 die eveneens betrokken zijn bij baarmoederhalskankers. Hierdoor verhoogt de bescherming tegen baarmoederhalskanker tot ongeveer 90 procent.
Ook dit vaccin is niet gratis maar wordt wel terugbetaald door het Riziv voor meisjes van 12 tot en met 18 jaar. Voor jongens wordt ook dit vaccin momenteel niet terugbetaald.
Bron:
• Hoge Gezondheidsraad
• Agentschap Zorg en Gezondheid