Vaccinaties: ook nodig voor jong-volwassenen
nieuws Jong of minder jong, vaccinaties blijven uw hele leven lang belangrijk. Kinderen en schoolgaande jongeren worden er via Kind en Gezin of de centra voor leerlingenbegeleiding aan herinnerd dat het tijd is voor een inenting. Maar ook wanneer u de schoolbanken verlaten hebt, blijft vaccineren aangewezen. Daarom focust de Europese Vaccinatieweek dit jaar op vaccinaties voor jongvolwassenen (18-30 jaar). Gaat u op reis, begint u een gezin of zijn er risico’s op infecties door uwwerksituatie, bescherm dan uzelf en uw omgeving met een prikje.
Lees ook: Aanbevolen vaccins van 19 - 64 jaar
Bescherm uzelf op reis, ook dichtbij
Veel jongvolwassenen vragen gezondheidsadvies aan hun huisarts als ze naar verre bestemmingen of tropische streken trekken. Maar ook voor minder verre reizen of uitstapjes – bv. een citytrip in Europa - zorgt u beter dat u in orde bent met uw vaccinaties.
Lees ook: Welke vaccinaties zijn nodig voor een dichtbijvakantie in Europa?
Gaat in een ander land studeren of werken, of brengt u een bezoek aan familie of vrienden in het buitenland, dan gaat u het best na of een extra vaccinatie aanbevolen is. Zo zijn er streken waar mazelen meer voorkomt dan in Vlaanderen, en landen waar hepatitis A nog frequent voorkomt. Die ziektes kunnen gevaarlijk zijn. Als u goed gevaccineerd bent, hebt u minder kans om tijdens uw reis besmet te raken en anderen te besmetten ook bij thuiskomst.
Kinderwens? Bescherm ook uw omgeving
Vaccineren doet u niet alleen voor uzelf, maar ook voor uw omgeving.
• Als u vaak in contact komt met jonge kinderen, wordt vaccinatie tegen kinkhoest en mazelen ten stelligste aangeraden: de allerkleinsten zijn zelf nog niet beschermd, maar kunnen wel ernstig ziek zijn wanneer ze besmet raken. Jonge ouders, babysitters en kinderopvangmedewerkers doen er dus goed aan hun vaccinatie tegen kinkhoest (en zo nodig mazelen) te herhalen.
• Voor zwangere vrouwen wordt kinkhoestvaccinatie tijdens elke zwangerschap aanbevolen, zodat de baby geboren kan worden met een goede bescherming die door de mama doorgegeven wordt. Het vaccin moet bij elke zwangerschap opnieuw toegediend worden. Het vaccin (Boostrix) is gratis voor zwangere vrouwen. Zwangere vrouwen die in het tweede of derde trimester van hun zwangerschap zijn op het ogenblik van het griepseizoen, wordt ook aangeraden om zich te laten vaccineren tegen de griep. Zij worden gevaccineerd vanaf het tweede trimester van de zwangerschap
Ook door uw werk kan een extra vaccinatie belangrijk zijn
• Voor de zorgsector wordt verwacht dat u goed beschermd bent tegen hepatitis B en voor sommigen ook tegen hepatitis A omwille van het beroepsrisico. Wie werkt met jonge onvoldoende beschermde baby’s is best goed beschermd tegen kinkhoest en mazelen. • Werkt u in de voedingssector en moet u voedsel bereiden, overweeg dan zeker vaccinatie tegen hepatitis A zodat u er niet de oorzaak van wordt dat mensen geelzucht krijgen. Bespreek dit me uw arts.
Inhalen en herhalen
Bent u als kind of jongere om een of andere reden niet volledig gevaccineerd? Vraag dan aan uw huisarts of een inhaalvaccinatie alsnog aanbevolen is. Sommige vaccins herhaalt u ook het best op volwassen leeftijd omdat de bescherming niet blijvend is, zoals de herhalingsvaccinatie tegen tetanus en difterie, die u iedere 10 jaar nodig hebt. Tegenwoordig worden daarvoor combinatievaccins tegen difterie, tetanus en kinkhoest (Boostrix) gebruikt.
Check uw vaccinatiestatus
Herinnert u (of uw ouders) niet meer of u in het verleden volledig gevaccineerd bent, dan kunt u dit online checken via de Patient HealthViewer. Via die toepassing van de mutualiteiten kunt u uw vaccinatiegegevens raadplegen, voor zover ze in Vaccinnet werden geregistreerd. U vindt er minstens volgende gegevens in terug:
• Vaccinaties toegediend door Kind en Gezin: deels vanaf 1997 en systematisch vanaf 1999.
• Vaccinaties toegediend vanaf september 2005 door CLB-artsen
• Vaccinaties toegediend vanaf 2006 tijdens raadplegingen van huisartsen en kinderartsen (verplicht gebruik Vaccinnet vanaf 2014) Alle info over de Patient HealthViewer vindt u op vitalink.be. Zie ook: Raadpleeg uw eigen vaccinatiegegevens
Vindt u daar geen info, vraag het dan aan uw huisarts en ga na of er alsnog een inhaalvaccinatie aanbevolen is.
Lees ook: Raadpleeg uw eigen vaccinatiegegevens