Aangepaste voeding doet kankersterfte dalen
nieuws
Onderzoek wijst uit dat naar schatting 35% van alle kankers wordt beïnvloed door voeding. De rol van voeding is echter dubbel: enerzijds zijn bepaalde eetgewoonten en voedings-bestanddelen mede verantwoordelijk voor het ontstaan van kanker, anderzijds bevat onze voeding ook stoffen die kanker kunnen helpen voorkomen. Internationaal onderzoek toont aan dat isoflavonen in soja een rol kunnen spelen in het bestrijden van borst- en prostaatkanker.
Sinds de jaren 90 voeren bekende Amerikaanse instituten (waaronder het National Cancer Institute) uitgebreid onderzoek naar het effect van isoflavonen in soja op kanker. Isoflavonen zijn stoffen die een gelijkaardige structuur hebben als het oestrogeen (vrouwelijk hormoon) aangemaakt door het lichaam.
Soja zou een beschermend effect kunnen hebben tegen de ontwikkeling van borstkanker, op voorwaarde dat voor de puberteit wordt gestart met de inname. In een recente studie werd een daling met 50% van het risico op borstkanker vastgesteld bij personen die soja consumeerden vanaf hun tienerjaren (13-15 jaar).Ook in de strijd tegen prostaatkanker lijkt dagelijkse consumptie van soja nuttig. In een studie bij 12.000 mannen werd een duidelijk verband vastgesteld tussen de inname van sojamelk en een daling van het risico op prostaatkanker. Ook met tofu (sojakaas) werden gunstige resultaten waargenomen. Recente onderzoeksgegevens tonen ook aan dat de isoflavonen in soja de progressie van prostaatkanker doen remmen.Door bepaalde voedingsbestanddelen (bv. zout) en ongezonde eetgewoonten (bv. vetrijke voeding, weinig variatie) te vermijden, kan het risico op kanker aanzienlijk worden verminderd. Daarnaast bieden een aantal voedingsmiddelen (bv. fruit en groenten, soja) beschermende effecten tegen kanker. Tijdens het kankerproces kan voeding echter ook een belangrijke rol spelen, meer bepaald als ondersteunende therapie. Een kankerpatiënt die evenwichtig en gezond blijft eten, bouwt immers een betere weerstand op, wat de kans op infecties en complicaties (bv. na een operatie) vermindert. Bovendien voelt de patiënt zich dan ook beter, waardoor hij/zij de behandeling beter aankan.
De Belgische Federatie tegen Kanker wil kankerpatiënten de kans geven om advies in te winnen bij een voedings-deskundige over een aangepaste voeding. Hiertoe werd een chequesysteem uitgewerkt: met de cheques heeft de patiënt recht op twee consultaties tegen verminderde prijs bij een voedingsdeskundige, opgeleid door de Belgische Federatie tegen Kanker. Een gelijkaardig chequesysteem bestaat reeds voor psychologische begeleiding en schoonheidsverzorging.
Lees ook: Soja en phyto-oestrogenen