Honing bestrijdt hoest beter dan geneesmiddelen

unsplash_honing.jpg

nieuws Het is een simpele tip bij een vervelende hoest of verkoudheid: drink een kop warme melk met honing of eet gewoon een lepel honing. Maar volgens wetenschappers van de University of Oxford zou dat wel eens beter kunnen werken dan vele klassieke medicijnen tegen milde luchtweginfecties. Het natuurlijke middel lijkt alleszins sterk te verkiezen boven antibiotica, die daar meestal geen effect op hebben.

Honing wordt al heel lang gebruikt tegen zelfgenezende infecties in de bovenste luchtwegen, maar het wetenschappelijk bewijs voor de heilzame werking was tot nu toe nog beperkt. Daarom voerden de Britse wetenschappers een grootschalige analyse uit van 14 verschillende studies over het thema, met de gegevens van 1760 proefpersonen. Ze vergeleken de effecten van honing bij milde luchtweginfecties met die van gebruikelijke geneesmiddelen zoals antibiotica, antihistaminetabletten, pijnstillers, hoestdrankjes en slijmoplossende middelen.
Advies voor huisartsen
Wat bleek? Honing bestreed de ziekteverschijnselen een stuk beter dan de medicinale oplossingen. Het was in het bijzonder meer doeltreffend in het verminderen van de frequentie en hevigheid van het hoesten. Ook toonden twee studies aan dat de symptomen 1 à 2 dagen minder lang aanhielden bij degenen die met honing behandeld waren. Bovendien heeft honing ook andere voordelen: het is goedkoop, makkelijk verkrijgbaar en heeft nagenoeg geen neveneffecten. Sommige medicatie kan leiden tot bijwerkingen zoals vermoeidheid en misselijkheid

De onderzoekers adviseren huisartsen dus om patiënten vaker het gebruik van honing aan te raden,  als alternatief voor het voorschrijven van medicatie. Ze spreken zich ook expliciet uit tegen het nodeloos voorschrijven van antibiotica, aangezien de meeste luchtweginfecties virale infecties zijn en antibiotica daar geen effect op hebben. Onnodig antibioticagebruik werkt antibioticaresistentie in de hand, zodat bacteriën ongevoelig worden voor de geneesmiddelen.
Geen wondermiddel
Er moet wel benadrukt worden dat honing geen wondermiddel is en enkel de symptomen van milde, zelfgenezende infecties in de bovenste luchtwegen verzacht. Een patiënt met een zware longontsteking kan uiteraard niet geholpen worden met enkel een lepel honing. Ook wordt het sterk afgeraden om honing te geven aan kinderen jonger dan één jaar, omwille van het risico op de ernstige voedselvergiftiging botulisme.
Onduidelijk hoe het werkt
Het is de wetenschappers nog niet duidelijk hoe het precies komt dat honing de ziekteverschijnselen van een hoest en verkoudheid helpt bestrijden. Mogelijke verklaringen wijzen op de beschermende stoffen antioxidanten, de antimicrobiële werking en het feit dat honing viskeus is en daarom een geïrriteerde keel bedekt en verzacht. Het hoge suikergehalte zou ook van invloed kunnen zijn, door een aangenaam gevoel teweeg te brengen. 

Daarnaast zou het placebo-effect een belangrijke rol kunnen spelen. De Britse wetenschappers geven zelf aan dat de belangrijkste beperking van hun studie was dat er slechts twee studies waren die het gebruik van honing vergeleken met dat van een placebo. Ze benadrukken dan ook de nood aan een grootschalig onderzoek met placebo’s, om hier een beter zicht op te krijgen. 

Bronnen:
https://www.phc.ox.ac.uk
https://www.nieuwsblad.be
https://www.livescience.com
https://newatlas.com
https://www.margriet.nl
https://www.theguardian.com
https://edition.cnn.com
https://ebm.bmj.com

Lees ook: Hoelang duurt een verkoudheid en hoe raak je er sneller van af?

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram