Cholesterolverlagers voor iedereen?
nieuws
Het aantal hart- en vaataandoeningen kan met de helft omlaag. Dat zeggen onderzoekers van het zg. Jupiter-onderzoek die hebben ontdekt dat ook mensen met een normaal cholesterol maar met een verhoogde waarde van het ontstekingseiwit C-reactief proteine (CRP) (2,0mg / liter of meer), baat hebben bij cholesterolverlagende medicijnen.
Jupiter is een langdurig en omvangrijke onderzoek naar de preventie van hart- en vaataandoeningen en is gefinancierd door de farmaceutische firma AstraZeneca. Wereldwijd namen meer dan 17.000 gezonde mensen deel, waaronder bijna 1000 Nederlanders. Het ging om mannen boven 50 en vrouwen boven 60 jaar zonder enige aanwijzing van een hartaandoening. De resultaten verschenen in het New England Journal of Medicine (9 november 2008).
Bij personen met een relatief normaal cholesterol maar een verhoogd CRP die werden behandeld met het cholesterolverlagende statine rosuvastatine, merknaam Crestor (20 mg per dag), daalde het ‘slechte’ LDL-cholesterol met de helft. De kans op hart- en vaataandoeningen nam daardoor met bijna de helft af. De studie werd vroegtijdig (na 1,9 jaar in plaats van na 4 jaar) gestopt omwille van de gunstige effecten van rosuvastatine.
In een reactie wijst het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutisceh informatie erop dat dit voordeel moet afgewogen worden tegenover de hoge kostprijs en de mogelijke, nog onduidelijke risico’s op lange termijn van onder andere zeer lage LDL-spiegels.
Door het vroegtijdig stoppen van de studie kan men ook niet weten of het gunstig effect en de veiligheid van rosuvastatine aanhoudt op langere termijn. Bij de beslissing een behandeling met een statine bij gezonde mensen (‘primaire preventie) te starten, zijn factoren als veiligheid op lange termijn en de kostprijs zeer belangrijk.
De gezondheidswinst in absolute cijfers is in deze studie beperkt: 120 patiënten moesten gedurende 1,9 jaar worden behandeld om één extra hartinfarct, cerebrovasculair accident of overlijden omwille van een cardiovasculaire oorzaak te voorkómen. 120 personen gedurende 1,9 jaar behandelen, zou ongeveer 112.600 euro (ongeveer 940 euro per persoon) kosten. Maatregelen zoals stoppen met roken, voldoende lichaamsbeweging, een dieet arm aan verzadigde vetzuren, en rijk aan fruit, groenten en vis, en beperking van de alcoholinname, moeten steeds worden aangemoedigd ter preventie van andere aandoeningen zoals diabetes, osteoporose. Rookstop bijvoorbeeld leidt tot een minstens even grote risicodaling als een behandeling met statines.