Wat doen vitamines en voedingssupplementen écht voor je huid en haar?
dossier
Het idee dat voeding een direct effect zou hebben op de huid spreekt tot de verbeelding. En al zeker omdat de huid wordt beschouwd als de spiegel van de gezondheid en het gemoed. Verschillende huidziekten of -afwijkingen worden dan ook toegeschreven aan een slechte voeding. Welke invloed hebben vitamines en voedingssupplementen op onze huid en onze haardos? We vroegen het aan dermatoloog Dr. Th. Maselis.
Lees ook: Welke voeding voor gezonde lokken?
Vitaminen in cosmetica
En wat kan je verwachten van schijfjes komkommer op licht gezwollen ogen en een yoghurtmasker als hydraterende crème? Het bewijs dat dergelijk huis- en tuinmiddeltjes werken ontbreekt, maar de dermatologen zijn het er in het algemeen over eens: baat het niet, dan schaadt het niet (behalve bij personen met een allergie). Een goede hygiëne en het gebruik van verzorgende producten kunnen bijdragen tot het algemeen welbevinden, zolang men er maar geen wonderen van verwacht.
Lees ook: Keratine behandeling tegen pluizig, dof of beschadigd haar: voordelen en nadelen
Voedingssupplementen voor huid en haar
- Een teveel van de meeste wateroplosbare vitaminen wordt gewoon uitgeplast. Sommige kunnen in een overdosis via supplementen echter ook bijwerkingen hebben zoals opvliegers, diarree en aandoeningen van de zenuwen.
- Een overdosis vitamine C kan bijvoorbeeld de opname van koper negatief beïnvloeden en leiden tot nierstenen bij mensen die daar gevoelig voor zijn.
- De vetoplosbare vitaminen A en D kunnen in te grote dosissen eveneens schadelijk zijn voor de gezondheid. Overdreven inname van vitamine A tijdens de zwangerschap kan schade toebrengen aan het ongeboren kind.
- Ook mineralen riskeren in grote hoeveelheden aanleiding te geven tot vergiftigingsverschijnselen (bv. koper, seleen en zink).
- Een overdosis seleen via supplementen kan gepaard gaan met verlies van haar, nagels en tanden, huidbeschadigingen en aandoeningen van het zenuwstelsel.
Lees ook: Waarom krijg je last van haarverlies na een zwangerschap?
Vitamines voor huid en haar
Bepaalde vitaminen worden vaak naar voren geschoven als zogenaamde wondermiddelen voor een perfecte uitstraling. Uit het volgende overzicht blijkt echter dat ook deze vitaminen zoals andere essentiële voedingsstoffen ruim voorkomen in de alledaagse voeding. Wie evenwichtig en gevarieerd eet, krijgt met andere woorden alle essentiële voedingsstoffen binnen om gezond en fit te blijven, en dit zowel vanbinnen als vanbuiten.
- vitamine A
voor het goed functioneren van de ogen, namelijk voor de aanpassing van de ogen aan de duisternis;
voor een gezonde huid, gezond haar en tandvlees;
bij een langdurig en ernstig tekort (bv. mensen die geen vet gebruiken en weinig groenten en fruit eten): nachtblindheid, doffe ogen, een droge schilferige huid en dof haar.
Bronnen in de voeding: Vitamine A komt voor in 2 vormen: retinol (in dierlijke producten) en carotenoïden (vooral b-caroteen, in plantaardige producten). retinol: smeer- en bereidingsvet, vis, halfvolle en volle melk en melkproducten, eidooier, lever; b-caroteen (pro-vitamine A, vitamine A kan in het lichaam zelf worden gemaakt uit caroteen) in groenten en fruit (vooral in koolsoorten, donkergroene bladgroenten, oranje en gele groenten en fruit). - vitamine E
wordt vaak in verband gebracht met het tegengaan van veroudering, wetenschappelijk is dit bij mensen echter nog nooit aangetoond;
speelt een rol in rode bloedcellen en in celwanden van de weefsels in ons lichaam, het beschermt de meervoudig onverzadigde vetten in ons lichaam tegen oxidatie en kan zo als antioxidant mogelijk ook helpen bij de bescherming van de huid tegen negatieve effecten van utraviolet (zon)licht.
Bronnen in de voeding: zonnebloemolie, dieethalvarine en -margarine, brood, graanproducten, noten, zaden, groenten en fruit. - vitamine B2 (riboflavine)
nodig voor het gezond houden van de huid en de haren;
bij een ernstig tekort (bv. bij mensen die geen of nauwelijks melkproducten gebruiken): een rode schilferende huid rond de ogen, de oren en de neus, kloofjes in de mondhoeken en een ontstoken tong.
Bronnen in de voeding: melk en melkproducten, vlees en vleeswaren, groenten en fruit, brood en graanproducten. - vitamine B5 (pantotheenzuur)
zoals vitamine A belangrijk voor het herstel van de beschadigde huid.
Bronnen in de voeding: vrijwel alle voedingsmiddelen (het Griekse woord “panto” betekent “overal in”). - vitamine B6 (pyridoxine)
speelt een belangrijke rol in de stofwisseling, is vooral nodig bij de afbraak en opbouw van eiwitten, reguleert de werking van bepaalde hormonen;
bij een langdurig en ernstig tekort: zwakte, slapeloosheid, huidafwijkingen, zenuwaandoeningen en verminderde weerstand.
Bronnen in de voeding: vlees, vis, eieren, brood en graanproducten, aardappelen en peulvruchten, groenten, melk en melkproducten, kaas. - vitamine B8 (biotine)
speelt een rol bij de vorming van vetzuren in het lichaam en zorgt voor het gezond houden van de huid, het haar en de nagels;
bij tekorten: veranderingen in de huid (seborroïsche dermatitis), haarverlies.
Bronnen in de voeding: eieren, lever, melk, noten en pinda’s. - vitamine C
nodig voor stevige cellen en zorgt voor een goede wondgenezing, het staat ook bekend als antioxidant;
bij een ernstig tekort (bv. bij mensen die nauwelijks groenten en fruit eten): verminderde weerstand, slapeloosheid, vermoeidheid, reumatische klachten, vertraagde wondgenezing, tandvleesbloedingen, onderhuidse en inwendige bloedingen (scheurbuik).
Bronnen in de voeding: fruit (vooral citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien), groenten (vooral koolsoorten), aardappelen.
Lees ook: Wat zeggen je nagels over je gezondheid?
Onzinvitaminen
Lees ook: Hoe hou je je huid mooi en gezond?
Voeding tegen zonnebrand
TNO Voeding (NL) heeft onderzocht in welke mate de voeding bescherming kan bieden tegen de inwerking van de zon (ultraviolet licht) op de huid en in het bijzonder tegen het ontstaan van huidkanker en de veroudering van de huid (1998-2001). Zonnebrandcrèmes bieden bescherming tegen de schadelijke effecten van UV. De bescherming is echter maar adequaat wanneer de crème gelijkmatig, frequent en voldoende wordt opgesmeerd. Het gezicht en de handen, waar het meest huidkanker wordt vastgesteld, zijn vaak onvoldoende beschermd. Wanneer het bewolkt is, wordt de bescherming bovendien gemakkelijk over het hoofd gezien. Een systematische aanbreng van fotobeschermende stoffen via de voeding zou de huid bijkomend kunnen beschermen tegen de schadelijke invloeden van UV. Veelbelovende stoffen in dit kader zijn w-3 vetzuren (vooral EPA zoals in vis) en het antioxidant vitamine E. Langetermijnstudies bij mensen moeten dit nu verder onderzoeken.
Lees ook: SPF zonnecrème: mag je langer in de zon blijven met een hoge factor?