Is te veel zout slecht voor je natuurlijke weerstand?

123m-voeding-zout-12-3.jpg

nieuws

Een voedingspatroon met (te) veel zout is niet alleen slecht voor je bloeddruk, maar zou ook je natuurlijke weerstand verzwakken, zodat je vatbaarder wordt voor bacteriële infecties. Dat toont onderzoek van de Universiteit van Bonn, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science Translational Medicine. 

Het is al lang geweten dat een teveel aan zout de bloeddruk verhoogt, wat het risico vergroot op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of beroerte. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert volwassenen daarom om zich te beperken tot maximaal 5 gram zout per dag, wat ongeveer overeen komt met een theelepel. Het gemiddelde zoutgebruik per dag in België wordt echter een stuk hoger ingeschat.

Minder beschermd tegen bacteriën

Duitse onderzoekers dragen nu een bijkomende reden aan om zuinig te zijn met zout. Ze konden voor de eerste maal aantonen dat excessief zoutgebruik ook het immuunsysteem aanzienlijk ondermijnt, zodat we minder beschermd zijn tegen bacteriële infecties. Dit inzicht heeft voor de duidelijkheid geen betrekking op onze afweer tegen virussen, zoals het nieuwe coronavirus.

De wetenschappers kwamen tot hun conclusie door onderzoek op muizen en mensen. De muizen die op een zoutrijk dieet gezet waren, waren kwetsbaarder voor nierinfecties veroorzaakt door E.coli-bacteriën en infecties door listeria-bacteriën. Listeria-bacteriën liggen vaak aan de basis van voedselvergiftiging. Menselijke deelnemers aan de studie kregen zes gram zout extra per dag te eten, ongeveer evenveel als in twee fastfoodmaaltijden, wat evenzeer een negatieve impact had op hun afweersysteem.

Huid als uitzondering

De nieuwe bevindingen staan haaks op wat verschillende andere studies beweren. Eerder onderzoek toonde namelijk aan dat infecties met bepaalde huidparasieten bij proefdieren sneller genazen als ze veel zout kregen, waarna sommigen concludeerden dat zout in het algemeen de natuurlijke weerstand versterkte. 

Die generalisatie blijkt nu echter fout te zijn, omdat de huid een uitzondering vormt in onze zouthuishouding. Het lichaam houdt de zoutconcentratie in het bloed en de diverse organen grotendeels constant, omdat belangrijke biologische processen anders verstoord worden, maar dat geldt niet voor de huid. De huid functioneert als zoutreservoir van het lichaam, wat verklaart waarom de extra inname van zout goed werkt tegen sommige huidaandoeningen.

Andere lichaamsdelen worden niet blootgesteld aan het extra zout dat via voedsel binnenkomt, omdat het door de nieren uitgefilterd en via de urine uitgescheiden wordt. Dit filterproces zorgt indirect voor een ophoping van zogenaamde glucocorticoïden, hormonen die op hun beurt de werking verhinderen van neutrofiele granulocyten – de meest talrijke immuuncellen in ons lichaam. Met als gevolg dat ons natuurlijk schild tegen de aanvallen van bacteriën wordt aangetast. 

Lees ook: Is chocolade goed voor je hersenen?

Bronnen:
https://www.uni-bonn.de
https://www.ipsnews.be
https://www.kijkmagazine.nl
https://www.newscientist.com
https://newatlas.com

Lees ook: Een handig wistjedatje voor in de keuken: peper en zout

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram