- dossierTHT en TGT: mag je voedingsmiddelen nog opeten na hun vervaldatum?
- dossierWaarom kunnen amandelen en abrikozenpitten giftig of zelfs dodelijk zijn?
- dossierMediteren tijdens wandelen: verschillende voordelen
- dossier8 signalen van je lichaam dat je te veel zout eet
- dossierSpeculoos of speculaas: het verschil
Minder eten met rode borden?
nieuws
Experimenteel onderzoek toont aan dat mensen minder chocolade, chips of popcorn eten wanneer dit opgediend wordt op rode borden. Blauwe en witte borden zouden daarentegen aanzetten om méér te eten. Ook de hoeveelheid frisdrank ligt hoger wanneer die opgediend wordt in blauwe bekers in vergelijking met rode bekers. De kleur of de smaak van de snacks of dranken speelde daarbij geen rol. Een mogelijke verklaring is volgens de onderzoekers dat rood ervaren wordt als een gevaarsignaal. Of de afkeer van rood ook blijft duren wanneer men dagelijks rode borden gebruikt, is echter niet duidelijk.
Volgens een ander onderzoek aan de universiteit van Oxford bleek dat mensen die yoghurt aten met blauwe lepeltjes de yoghurt als zouter ervaarden dan proefpersonen die dezelfde yoghurt met rode, groene, zwarte of witte lepels aten. Dat zou volgens de onderzoekers mogelijk kunnen verklaard worden door het feit dat veel zoute snacks een blauwe verpakking hebben.