Zijn kunstmatige zoetstoffen schadelijk voor de gezondheid?

123-h-kunstm-zoetst-03-22.jpg

boeken-interviews Kunstmatige zoetstoffen zoals bijvoorbeeld aspartaam zijn substanties die zoet smaken, maar weinig of geen energie aanleveren. Dat klinkt ideaal, ware het niet dat ze de reputatie hebben om schadelijk te zijn voor onze gezondheid.

Deze drie stellingen zijn courant verspreid, maar volgens Dr. Joshua Wolrich (*), auteur van ‘Voeding is geen medicijn’, kloppen ze niet (helemaal):

  1. Kunstmatige zoetstoffen beschadigen het microbioom in de darmen.
    Die conclusie werd getrokken na onderzoek op knaagdieren. Bij mensen werden er een aantal studies uitgevoerd die suggereren dat kunstmatige zoetstoffen de darmbacteriën kunnen wijzigen, maar het is moeilijk te zeggen hoe lang dat effect duurt en of het effectief ook schade berokkent. Feit is wel dat overconsumptie van bepaalde zoetstoffen flatulentie en een brijachtige ontlasting kan veroorzaken, en in die context zit er misschien wel een zweem van waarheid in deze bewering.
  2. Kunstmatige zoetstoffen veroorzaken diabetes type 2.
    Ook deze bewering is gestoeld op onderzoek bij knaagdieren. Die studies suggereerden dat kunstmatige zoetstoffen mogelijk de insulineresistentie verhogen, precies omdat ze het darmmicrobioom hinderen. Studies bij mensen daarentegen hebben dit niet aangetoond. 
  3. Kunstmatige zoetstoffen zijn kankerverwekkend.
    De afbraak van aspartaam in ons lichaam gaat gepaard met de productie van een kleine hoeveelheid formaldehyde, en van formaldehyde is bekend dat het een kankerverwekkende stof is! Maar ons lichaam produceert dagelijks duizend keer meer formaldehyde dan de hoeveelheid die voortkomt uit een blikje frisdrank met aspartaam. Die formaldehyde wordt afgebroken in aminozuren (gebruikt om eiwitten te maken) en wat er eventueel overblijft wordt afgescheiden via de urine.
    Van een glas vruchtensap gaat je lichaam trouwens vijf keer meer formaldehyde maken dan van een blikje frisdrank met aspartaam!
    Wat de andere kunstmatige zoetstoffen betreft, werd er beperkt onderzoek gedaan maar geen link met kanker gevonden. Cancer Research UK, een Britse stichting die zich inzet voor de bestrijding van kanker door middel van wetenschappelijk onderzoek, voorlichting, en fondsenwerving, concludeert in elk geval dat kunstmatige zoetstoffen het risico op kanker niet verhogen. 

Conclusie
Kunstmatige zoetstoffen die aan onze voeding worden toegevoegd, zijn zeer uitvoerig en zorgvuldig getest. Zolang de maximum dagelijkse toelaatbare inname niet wordt overschreden, zijn ze veilig voor consumptie. En het goede nieuws is dat die maximum hoeveelheid minder dan 100 maal de toxische dosis is. Dat betekent dat de autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor de quota van additieven voor voeding zeer voorzichtig te werk gaan. Even ter illustratie: om een toxische hoeveelheid aspartaam binnen te krijgen zou je bijvoorbeeld zo’n 1.900 blikjes cola light per dag moeten drinken. 

(*) Dr. Joshua Wolrich werkt in London als arts en is verbonden aan de National Health Service. Hij strijdt tegen onjuiste feiten over voeding en gezondheid en het stigma dat met gewicht samenhangt. Zijn streefdoel is dat zijn patiënten een betere en gezondere relatie krijgen met voeding en hun lichaam. 

Bron
‘Voeding is geen medicijn’ - ‘Kijk uit voor nutribullsh*t & trap niet in de dieetvalkuil’ van Dr. Joshua Wolrich - uitgegeven door Standaard Uitgeverij en www.levboeken.nl.

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram