Looptherapie werkt tegen etalagebenen
nieuws
Wie last heeft van etalagebenen, moet wegens de pijn in de benen steeds even stil blijven staan. Daar komt ook de naam van de aandoening vandaan: zogenaamd even in een etalage kijken, dus stilstaan. Etalagebenen zijn een ernstige aandoening, die aanzienlijk kan verbeteren door looptherapie, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht.
In Nederland lijden ruim 800.000 mensen aan etalagebenen ofwel claudicatio intermittens. De aandoening ontstaat door artherosclerose in de vaten van de benen, wat weer vaak het gevolg is van roken, overgewicht, suikerziekte of hoge bloeddruk. De ziekte leidt regelmatig tot een hartinfarct of een beroerte, zodat zo vroeg mogelijk behandelen noodzakelijk is. Etalagebenen worden meestal behandeld door aanpassing van de leefstijl en de beenaderen te dotteren. In ernstige gevallen is een bypass-operatie van de beenvaten nodig. Looptherapie werd al wel toegepast, maar was tot nu toe nogal kostbaar en belastend voor de patiënt. Nu werd een methode ontwikkeld waarbij de kinesist bij de mensen aan huis komt. Samen wandelen zij door de buurt. Binnen een jaar nam de maximale loopafstand toe van minder dan 400 meter tot meer dan 1100 meter. Bovendien bleek al na drie maanden of de patiënt vooruitgang boekte. Wie niet verbetert, kan alsnog worden gedotterd of geopereerd. Bij degenen die wel vooruit gingen, was het effect blijvend.
Aangezien de vaatvernauwing op alle plekken in de benen voor kan komen, is er nader onderzoek nodig naar loopoefeningen die speciaal gericht zijn op de plaats waar de ader verstopt is.
Lees ook: Perifeer arterieel vaatlijden (PAV) of 'etalagebenen'
Looptherapie werkt tegen etalagebenen