Bevolkingsonderzoek Borstkanker bereikt 1 op de 2 vrouwen
nieuws
De helft van de Vlaamse vrouwen tussen 50 en 69 jaar, liet zich de voorbije 2 jaar (2010-2011) gratis onderzoeken op borstkanker. Dat gebeurt via bevolkingsonderzoek naar borstkanker van de Vlaamse overheid. Bij 2.933 van die vrouwen werd een (beginnende) tumor vastgesteld. Iets minder dan 1 op de 2 tumoren werd in zo’n vroeg stadium ontdekt (in situ of invasief, = 10mm) dat de genezingskans er boven de 95% ligt. De grootte van de tumor bepaalt ook mee hoe ingrijpend de behandeling moet zijn: bijna 8 op de 10 vrouwen konden behandeld worden zonder borstamputatie. Dat is veel meer dan wanneer een borstkanker pas ontdekt wordt als de tumor al voelbaar is.
De Vlaamse gezondheidsdoelstelling stelt een deelnamegraad van 75% voorop.
Het aandeel vrouwen tussen 50 en 69 jaar dat zich laat onderzoeken via het bevolkingsonderzoek naar borstkanker, stijgt de laatste jaren lichtjes. De vrouwen worden tweejaarlijks met een brief uitgenodigd om zich gratis te laten onderzoeken.
• In de provincie Limburg ligt de deelnamegraad het hoogst: 61,4% van de vrouwen uit de doelgroep laat er zich onderzoeken.
• Vlaams-Brabant scoort met 42,7% het minst goed. Vooral in de rand rond Brussel bereikt het bevolkingsonderzoek minder vrouwen.
• Het valt op dat in en rond alle grote steden minder vrouwen zich laten onderzoeken via het bevolkingsonderzoek.
Het bevolkingsonderzoek wil ervoor zorgen dat borstkankers vroegtijdig ontdekt worden, waardoor de behandeling sneller kan starten en de overlevingskansen stijgen. Tegelijk verzekert het bevolkingsonderzoek de kwaliteit van het onderzoek door de röntgenfoto’s van de borsten door 2 radiologen onafhankelijk van elkaar te laten beoordelen (en nog eens door een derde radioloog wanneer de eerste twee het niet met elkaar eens zijn).
• Wanneer de radiologen een afwijking vaststellen op de foto’s, wordt de vrouw doorverwezen voor verder onderzoek. Bij 1 tot 2 op de 10 vrouwen die doorverwezen worden, wordt daadwerkelijk borstkanker vastgesteld.
• Op die manier werden in 2010-2011 2.933 kankers ontdekt.
• Bij 20 % van alle kankers ging het om het allervroegste stadium van de ziekte (CA in situ).
• Bij zo’n 27% van de invasieve kankers bleek de tumor kleiner of gelijk aan 10 mm te zijn, en bij 7 op de 10 van de kankers was er nog geen uitzaaiing naar de lymfeklieren. Dat zijn belangrijke graadmeters voor een vroege detectie, wat een minder zware behandeling mogelijk maakt.
• Bijna 8 op de 10 vrouwen met borstkanker kon dan ook behandeld worden zonder borstamputatie.