Hormonen zinloos voor premenstrueel syndroom
nieuws
Premenstrueel syndroom (PMS) is het regelmatig optreden van emotionele, gedragsgebonden en lichamelijke symptomen tijdens de tweede helft van de menstruele cyclus. De symptomen verdwijnen onmiddellijk bij het begin van de menstruatie en er volgt een klachtenvrije periode volgt van minstens 7 dagen.
Afhankelijk van de definitie lijden 10 % tot 90 % van de vrouwen aan het premenstrueel syndroom. Slechts 5 % van de vrouwen zou geen enkel premenstrueel symptoom vertonen, terwijl het syndroom voor nog eens 5% van de vrouwen een echte "handicap" vormt. Tussen deze twee extremen zit dus een grote groep vrouwen die met lichte klachten te kampen hebben, d.w.z. dat ze slechts van één of twee premenstruele symptomen last hebben. Toch ondervindt 20 tot 40 % van de vrouwen zoveel hinder dat ze een arts raadplegen.
De meest voorkomende lichamelijke klachten zijn: zwelling van de borsten met mastodynie (pijn in de borstklier), opgeblazen gevoel in de buik, oedeem (vochtopstapeling) in de vingers en de enkels, gewichtstoename en migraineuze hoofdpijn. Lumbalgie (lage rugpijn) en maagpijn kunnen de dagelijkse activiteiten eveneens behoorlijk hinderen. Sommige vrouwen klagen over regelmatig opkomende acne.
De meest voorkomende emotionele klachten zijn stemmingsveranderingen zoals toegenomen prikkelbaarheid, angst, gespannenheid, en verlies van zelfcontrole. Vaak verkeert de vrouw in een labiele gemoedstoestand en voelt zij zich 'down', somber en depressief. Soms is er sprake van neiging tot agressiviteit.
Tot de gedragsgebonden klachten behoren: concentratiestoornissen, lusteloosheid en algemene vermoeidheid, het vermijden van sociale activiteiten, een verandering van het libido (minder, of juist méér zin in seks) en een toegenomen trek in zoetigheid, vnl. chocolade.
Volgens Britse onderzoekers is het zinloos om bij PMS geneesmiddelen op basis van het vrouwelijke hormoon progesteron te gebruiken. Nochtans zouden dergelijke geneesmiddelen op grote schaal worden voorgeschreven voor PMS. Volgens het Britse onderzoeksteam zijn de effecten van dergelijke geneesmiddelen niet beter dan een placebo (een product zonder enige werkzame stof).
De onderzoekers benadrukken dat PMS in de meeste gevallen niet met geneesmiddelen moet behandeld worden.
Lees ook: Het premenstrueel syndroom (PMS): symptomen en behandeling