Alles wat je moet weten over het preconceptioneel consult

dossier Als je zwanger wil worden, is het belangrijk om op preconceptioneel consult te gaan bij je huisarts of gynaecoloog. Zo ben je helemaal voorbereid op je zwangerschap en weet je waar je op moet letten. Maar wat houdt zo'n preconceptioneel consult nu eigenlijk in? Wij leggen het je uit!

Wat is een preconceptioneel consult?

Een preconceptueel consult is een raadpleging bij je huisarts of gynaecoloog als je zwanger wilt worden, dus vo´o´r je zwanger bent. Het doel van een preconceptueel consult is tijdig verhoogde risico’s op te sporen om de uitkomst van de zwangerschap te verbeteren, je de noodzakelijke informatie te geven, en indien nodig een behandeling op punt te stellen, zodat je goed voorbereid aan je zwangerschap kan beginnen.

Wat wordt onderzocht bij een preconceptioneel consult?

Risicofactoren worden nagegaan

In de eerste plaats worden verschillende risicofactoren bekeken. Zo wordt er gekeken naar de medische voorgeschiedenis van jezelf, je partner en je familie. Maar er wordt ook gevraagd naar je verloskundige voorgeschiedenis. Ben je ooit al zwanger geweest? Waren er toen problemen? Als er risico's worden waargenomen, kan men dan al de nodige voorbereidingen treffen. Je levensstijl en werkomgeving zullen ook bevraagd worden. Hoe is je voedingspatroon. Drink je alcohol of rook je? Werk je met chemicaliën of radioactieve straling? Als laatste zal de dokter je ook vragen welke medicatie je neemt. Ook die zal eventueel aangepast worden om je zwangerschap beter te laten verlopen.

Bloedonderzoek

Tijdens het preconceptioneel onderzoek kunnen ook bloedonderzoeken gedaan worden. Als je bijvoorbeeld in de gezondheidszorg werkt, kan men controleren of je voldoende antistoffen aanmaakt voor bepaalde kinderziekten.

Vaccinaties controleren

Vaccinaties beschermen niet alleen jezelf tegen ziektes en infecties maar ook je baby. Daarom kan je voor je zwangerschap best controleren of jij en je partner al je vaccinaties hebben. De belangrijkste zijn rode hond, hepatitis B en kinkhoest. Als je nog van plan bent op reis te gaan, moet je ook daarvoor de juiste vaccinaties krijgen.

Eventuele andere onderzoeken

De dokter kan eventueel ook nog je BMI en je gewicht controleren om ook die risicofactor te bestuderen. Ook je bloeddruk zal gecontroleerd worden en een glucosetest kan afgenomen worden om het risico op zwangerschapsdiabetes in te schatten. Bron: Domusmedica Lees ook: Wat is een preconceptioneel dragerschapsonderzoek?


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram