Voorzichtig met fluor in water

123-drank-flessen-water-170_02.jpg

nieuws Wij hebben geen fysiologische behoefte aan fluor. Fluor is met andere woorden geen essentieel micronutriënt (bijvoorbeeld vitamines en mineralen als ijzer, magnesium, zink enz.). Elk, zelfs minimaal teveel aan fluor is bovendien schadelijk voor het organisme.

In een recent advies over fluor waarschuwt de Hoge Gezondheidsraad voor de blootstelling aan fluor aanwezig in drinkwater en de mogelijke risico’s voor de gezondheid.

• De consumptie van gefluoreerde voedingssupplementen buiten medisch of tandkundig toezicht wordt ten stelligste afgeraden.

• Fluor in voeding
De fluorconcentraties in voedingsmiddelen zijn meestal laag en vormen geen risico voor de gezondheid.
Die concentraties hangen af van de planten- en diersoorten, de aard van de teelt– of kweekgronden, omgevingsfactoren zoals de nabijheid van bepaalde industrievormen en zelfs de kwaliteit van het verbruikte water tijdens een of andere fase van de teelt of kweek, de productie, de verpakking of de culinaire bereiding.

De inname van fluor via de voeding bij volwassenen ligt normaal lager dan 2 mg/dag.
- Het fluorgehalte in verse groente en fruit wordt geschat op 0,02 tot 0,20 mg/kg.
- Voor vlees en vleesproducten ligt het fluorgehalte tussen 0,15 tot 0,29 mg/kg. Varkenslever kan echter 2,90 mg/kg fluor bevatten.
- Het fluorgehalte in thee kan 90 tot 100 en zelfs 200 mg/kg bedragen.

• Water
Volgens de normen van het Europese voedselagentschap (European Food Safety Authority, EFSA) bedraagt de maximaal aanvaardbare dagelijkse opname van fluor via water:
- voor kinderen van 1 tot 3 jaar: 1,5 mg/dag,
- van 4 tot 8 jaar: 2,5 mg/dag,
- van 9 tot 14 jaar: 5,0 mg/dag
- boven 15 jaar op 7,0 mg/dag.
Water voor de bereiding van zuigelingenvoeding moet minder dan 1 mg/l fluor bevatten.

Uit berekeningen van de Hoge Gezondheidsraad blijkt dat de gemiddelde fluorinname via consumptie van niet-alcoholische dranken in Vlaanderen 1,36 mg per dag bedraagt, tegenover 0,93 mg/dag in Wallonië en Brussel.

In België vormt de consumptie van leidingwater (kraantjeswater) of verpakt fleswater geen risico voor de menselijke gezondheid voor zover de criteria inzake samenstelling en etikettering nageleefd worden.

Leidingwater mag maximaal 1,5 mg fluor per liter bevatten. In sommige delen van Vlaanderen worden hoge gehalten van fluor in leidingwater gemeten.

In de streken waar de consumptie van fluorrijk kraantjeswater gebruikelijk is, is volgens de Hoge Gezondheidsraad een specifieke informatieverstrekking aan de bevolking nodig.

Fleswater
De maximumgrens voor fluor in bronwater (BW) en tafelwater (TW) in flessen is eveneens vastgesteld op 1,5 mg/l.
In natuurlijk mineraalwater (NMW) is de norm vastgelegd op maximum 5 mg/l. De etikettering van natuurlijk mineraal water (NMW) moet in het bijzonder aan wettelijke aanwijzingen voldoen, luidend als volgt:
- “bevat fluor” als de fluorconcentratie hoger ligt dan 1,0 mg/l,
- “dit product is niet geschikt voor zuigelingen of kinderen onder zeven jaar”
- “Bevat meer dan 1,5 mg/l fluor: is niet geschikt voor zuigelingen en kinderen onder 7 jaar voor regelmatig verbruik” als de fluorconcentratie gelijk of hoger ligt dan 1,5 mg/l.
In dat geval moet het werkelijke fluorgehalte vermeld worden.
De meerderheid van het in België geproduceerde fleswater bevat maar weinig fluor (< 0,5 mg/l). Een enkele soort mineraalwater bevat een zeer hoge fluorconcentratie, op de wettelijke grens van de toegelaten waarde.
De Hoge Gezondheidsraad raadt aan om vóór elk verbruik de samenstelling van het product na te gaan.


Fluorgehalten van natuurlijk mineraalwater en bronwater, vervaardigd en erkend in België

Fluorgehalten van in België ingevoerd natuurlijk mineraalwater en bronwater

Laatst bijgewerkt: maart 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram