Gerelateerde artikels
Een nachtopvoedster vertelt over haar job
mijn-verhaal
Werken aan je gezondheid is belangrijk. Maar sommige mensen gaan nog een stapje verder en werken ook nog eens aan de gezondheid van een ander. Zij hebben een job in de gezondheidszorg. Benieuwd naar wat dat inhoudt? Wij ook, dus vroegen we het aan onze lezers.
Vandaag vertelt Anne-Marie Saelens (55) over haar job als nachtopvoedster in DVC De Triangel te Lievegem.
Anne-Marie heeft veertien jaar lang gewerkt als gezinshelpster of verzorgende. Sinds haar 36ste werkt ze als nachtopvoedster in een dienstverleningscenter bij personen met zware mentale en fysieke beperkingen, zowel kinderen als volwassenen.
De eerste twee jaren werkte ze als 'nachtvlinder'. Een nachtvlinder is iemand die in elk gebouw kan werken en dus overal inzetbaar is. Nadien begeleidde Anne-Marie acht jaar lang een speciale “auti- groep”. Zo'n groep bestaat uit jong volwassenen met mentale beperking en autisme. Sinds december 2009 werkt ze als nachtopvoedster.
Welke studies heb je gedaan om als opvoedster te kunnen werken?
Ik ben de opleiding opvoedster A2 gaan volgen toen ik 36 jaar oud was, puur uit interesse. Zes jaar later ben ik afgestudeerd als Graduaat in de orthopedagogie.
Is dit beroep wat je ervan verwacht had?
Dit beroep is meer dan ik ervan verwachtte! Ondanks hun beperking doen de bewoners me keer op keer versteld staan. De vindingrijkheid waarmee ze communiceren is prachtig om te zien. Ik koos voor werken in de zorg omdat ik heel graag mensen help. Elke bewoner waar ik voor zorg draag ik in mijn hart.
Hoe ervaar je jouw job in de gezondheidssector?
Ik doe mijn werk heel graag. We hebben een prachtig nachtteam. Ik geniet van de rust in de nacht. Enig minpuntje is het feit dat we soms heel flexibel moeten zijn, vooral bij het invullen van openstaande nachten bij zieke collega’s.
Kan je beschrijven hoe (een voorbeeld van) jouw werkdag eruit ziet?
Momenteel werk ik halftijds. Dat betekent dat ik 7 nachten op een maand werk. Hoe ziet zo'n nacht eruit?
Tussen 20u30 en 20u50 kom ik aan en ontvang ik mijn sleutels, zoemer en mapje met aanwezigheden van de receptioniste. Onze nacht begint om 21u en we werken 10,5 uren, tot 7u30 ’s morgens.
We installeren ons in de nachtwaakkamer waar de opvoedsters van elke groep overdracht komen doen. Daarna doen we een controleronde door het gebouw, om alle deuren en ramen te controleren. We stoppen nog enkele bewoners in bed en geven medicatie. Tijdens de nacht doen we elk uur onze ronde doorheen het gebouw en gaan we op vastgestelde uren controle doen en verzorging geven in een ander gebouw. Zware verzorgingen doen we meestal met twee. 's Ochtends hebben we het vrij druk met sondevoedingen afsluiten, medicatie geven en verzorgingen.
Vanaf 7u komen de dagopvoedsters bij ons voor overleg.
Wij noteren alles in dagboeken per groep en belangrijke zaken zetten we op pc.