Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Mogelijke doorbraak in strijd tegen ziekte van Lyme

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Onderzoekers van MassBiologics, het non-profit vaccinontwikkelingsinstituut van de University of Massachusetts, zijn volop bezig een antistof te ontwikkelen in de strijd tegen de ziekte van Lyme die wordt veroorzaakt door een tekenbeet. Hun testen op muizen zijn alvast honderd procent succesvol. Als de testen op mensen slagen, dan kun je jezelf telkens een seizoen lang tegen de ziekte beschermen, een beetje zoals een antigriepinjectie dus.
De onderzoekers ontwikkelden antistoffen die telkens een seizoen lang moeten beschermen tegen de ziekte van Lyme. Die ziekte kun je oplopen door een tekenbeet en veroorzaakt chronische symptomen zoals bijvoorbeeld stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, geheugenproblemen, verminderde concentratie, problemen met woordvinding, hoofdpijn, overgevoeligheid voor zintuiglijke prikkels en slaapstoornissen.

'Het is niet zomaar een vaccin, het heeft veel meer voordelen dan een vaccin', vertelt onderzoeker Dr. Mark Klempner van MassBiologics aan NBC News. 'Een vaccin spuit normaal gezien kleine deeltjes van een bacterie of virus in je lijf, zodat je lichaam daar antistoffen daarna aanmaakt. Het middel dat wij aan het ontwikkelen zijn, is al een antistof. Zodra je het prikje krijgt, ben je helemaal beschermd.'

Voorlopig werden die antistoffen wel alleen nog maar getest op muizen, maar volgend jaar willen de onderzoekers starten met de testen op mensen. Of dat tot de uiteindelijke doorbraak zal leiden is nog maar de vraag, want een vorige versie van de antistof werd al eens teruggeroepen nadat er heel wat negatieve bijwerkingen bleken op te treden.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20151011_01913361


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram