- nieuwsDuurzaam en lokaal samenwerken voor een betere perinatale gezinsondersteuning
- dossier10 tekenen dat je bijna zal bevallen
- dossierListeriose: wat zijn de symptomen bij besmetting met listeria?
- nieuwsVeilig van start: vaccinatie tijdens de zwangerschap
- dossierWat is de beste slaaphouding als je zwanger bent?
Bevallen: een dure grap
nieuws
Uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen blijkt dat bevalling in België duur zijn, zeker als de bevalling via een keizersnede verloopt.
• In 99,3% van de gevallen bevallen vrouwen in het ziekenhuis. Slechts een heel kleine minderheid (0,7%) kiest voor een thuisbevalling. Een percentage dat heel laag is vergeleken met bijvoorbeeld Nederland, waar niet minder dan 30% van de vrouwen buiten het ziekenhuis bevalt. Zowel voor de patiënte als voor de ziekteverzekering is thuis bevallen nochtans de goedkopere optie. De overgrote meerderheid van de Belgische toekomstige moeders voelt zich echter alleen in een ziekenhuisomgeving helemaal gerust.
Gemiddeld neemt de moeder 28% voor eigen rekening, zeker als ze kiest voor een eenpersoonskamer om zichzelf wat privacy te gunnen.
• Met een globaal percentage keizersneden van 19%, volgt België de toenemende trend die in alle industrielanden merkbaar is. Zo’n twintig jaar geleden beviel nog slechts 11% van de Belgische vrouwen via keizersnede. Op één generatie tijd is het aantal keizersneden dus met 60% toegenomen.
Een bevalling via keizersnede in België is 38% duurder dan een bevalling via de natuurlijke weg. Een keizersnede kost namelijk gemiddeld 5.554 euro, waarvan 1.541 euro onmiddellijk ten laste is van de patiënte. Een ‘klassieke’ bevalling komt neer op 4.004 euro, waarvan de moeder 1.095 euro zelf moet betalen. De hoge kostprijs van een keizersnede valt te verklaren door de langere verblijfsduur in het ziekenhuis van gemiddeld 6 à 7 dagen, tegenover 4 à 5 dagen bij een bevalling via natuurlijke weg.