- dossierHoe gevaarlijk is hepatitis A?
- dossierParelwratjes (mollusca contagiosa) zijn zeer besmettelijk
- nieuwsDuurzaam en lokaal samenwerken voor een betere perinatale gezinsondersteuning
- dossier10 tekenen dat je bijna zal bevallen
- boeken/interviewsPodcast over uitbraak schurft en bedwantsen: is er reden tot paniek?
Moet ik mijn kat buitenzetten als ik zwanger ben?
nieuws
Het is niet nodig om de kat uit huis te doen. Katten kunnen besmet zijn met toxoplasmose, ook wel de “kattenziekte” genoemd. Toxoplasmose is meestal een ongevaarlijke infectie, tenzij ze optreedt tijdens de zwangerschap. In België heeft zowat de helft van de zwangere vrouwen toxoplasmose gehad voor ze zwanger werden. Zij hebben antistoffen en zijn voor hun verdere leven tegen de ziekte beschermd. De andere helft heeft geen toxoplasmose-antistoffen en moet zich tijdens de zwangerschap tegen besmetting beschermen.
Toxoplasmose wordt veroorzaakt door een parasiet, Toxoplasma gondii. De kat is de gastheer van deze parasiet. Toxoplasmose verspreidt zich dan ook vooral via katten, meer in het bijzonder via hun uitwerpselen. Maar de kans dat uw kat besmet is, is zeer klein: katten kunnen slechts één keer in hun leven toxoplasmose oplopen en zijn slechts gedurende enkele weken besmettelijk.
Het probleem is vooral dat een kat met toxoplasmose miljoenen toxoplasma-kysten produceert. Een kyste is een doosje met een harde wand waarin de parasieten als in een soort cocoon beschermd worden. Deze kysten komen in de grond terecht, waar ze lange tijd kunnen overleven. Via tuinieren en via het eten van ongewassen, rauwe groenten kan men dan een besmetting oplopen.
Naast katten, besmet Toxoplasma ook schapen en varkens. Uit onderzoek blijkt dat tot 30% van het schapenvlees en 10 tot 15% van het varkensvlees toxoplasmose-kysten bevat. Het betreft dan wel vers, rauw vlees, want van zodra het vlees ingevroren of goed doorbakken wordt, sterven de kysten af.
De meeste besmettingen met toxoplasmose tijdens de zwangerschap zijn dan ook niet het gevolg van omgang met een besmette kat, maar het eten van rauw vlees of onvoldoende gewassen groenten.
Wat doen om toxoplasmose te voorkomen in de zwangerschap?
• Omdat u niet kan weten of uw kat de ziekte heeft, is het beter het zekere voor het onzekere te nemen. Aanstaande moeders moeten ten allen prijze vermijden in aanraking te komen met de uitwerpselen van de kat. De kattenbak schoonmaken is dus een klus die u beter aan anderen overlaat.
• Was uw handen voordat u voedsel klaarmaakt of gaat eten. Voor en na het manipuleren van vers vlees, dient u uw handen eveneens goed te wassen.
• Verschoon vaatdoekjes en de handdoek in de keuken regelmatig, bijvoorbeeld twee keer per week.
• Rauwe groenten moeten gewassen worden voor ze op tafel komen. Gewoon wassen volstaat. Was wel uw handen nadat u de groenten gewassen hebt, want de kysten kunnen op de handen blijven kleven. Door de handen te wassen spoelt u ze er weer gemakkelijk af.
• Voor en na het manipuleren van vers vlees, dient u uw handen eveneens goed te wassen. Eet tijdens de zwangerschap liever geen rauw vlees, maar verhit het tot het van kleur verandert. Pas op met barbecue, rosbief, gemarineerd en gerookt vlees. Diepgevroren vlees (-20°C) is veilig.
• Gebruik ook geen rauwe (geiten)melk of producten op basis van rauwe melk.
• Aanstaande moeders die willen tuinieren, moeten handschoenen dragen.
• Vrouwen die een beroep hebben waarbij het risico op een toxoplasmose-infectie hoog is (met name de vleesverwerkende industrie, groenvoorziening en dierenverzorging), moeten extra voorzichtig zijn.