Tips tegen brandend maagzuur tijdens je zwangerschap
dossier
Tijdens een zwangerschap stelt je lichaam alles in het werk om het kindje in je buik het perfecte nestje te bieden, waardoor je hormonen de pan uit swingen. Helaas brengt dat enkele vervelende kwaaltjes met zich mee. Zo krijgt maar liefst zeven op tien zwangere vrouwen last van brandend maagzuur.
Lees ook: Constipatie tijdens de zwangerschap
Zure oprispingen tijdens zwangerschap
In de eerste drie maanden maakt je lichaam het hormoon progesteron aan, en dat kan ervoor zorgen dat de spier die je maag afsluit verslapt, met zure oprispingen tot gevolg. In het tweede en derde trimester is het dan weer de toegenomen druk in je buikholte die ervoor zorgt dat maagzuur in de slokdarm vloeit. Gelukkig zijn er wel dingen die je kan doen.
Lees ook: Wat is zwangerschapsdiabetes?
Wat eet je beter niet?
Vet en gefrituurd eten: Vet eten zorgt ervoor dat er meer maagzuur wordt aangemaakt, en vertraagt ook de spijsvertering, waardoor het zuur langer in je maag blijft. Eet liever lichte maaltijden, verspreid over de hele dag.
Koffie, thee en oppeppende drankjes: Cafeïne en theïne kunnen ervoor zorgen dat de sluitspier die je slokdarm van je maag scheidt verslapt, waardoor maagzuur makkelijker omhoog komt.
Let op: Melkchocolade bevat niet alleen vetten, maar ook cafeïne, dus die reep laat je sowieso beter links liggen.
Bruisende dranken: Van bruisende dranken kan je een opgeblazen gevoel krijgen én ze hebben ook een impact op de werking van die sluitspier.
Citrusvruchten: Het zuur van citrusvruchten kan helpen tegen zwangerschapsmisselijkheid, maar dat zuur komt helaas ook in je maag terecht…
Lees ook: Wat kan je doen tegen zwangerschapsmisselijkheid en braken?
Wat doen tegen reflux?
Lees ook: Belang van de bekkenbodem: 'Helft zwangere vrouwen heeft last van urineverlies'
Bronnen:
https://www.uzleuven.be
https://www.rennie.nl