Hoe kan je een voedselinfectie tijdens de zwangerschap voorkomen?

minimi_zwangerschap_buikpijn_maandstonden.jpg

dossier Tijdens je zwangerschap ben je een pak gevoeliger voor een voedselinfectie. Daarom is het belangrijk om goed op te letten hoe je je voedsel bewaart en klaarmaakt! Wij geven je alvast wat tips om een voedselinfectie tijdens de zwangerschap te voorkomen.

Zo kan je een voedselinfectie tijdens de zwangerschap voorkomen

Bewaring

Respecteer de houdbaarheidsdatum. Gooi het product weg zodra de houdbaarheidsdatum is verstreken. Producten die langer dan twaalf uur na bereiding of opening in de koelkast hebben gestaan, gebruik je beter niet vanwege het risico op Listeria. Volg de bewaarvoorschriften op de verpakking. De correcte temperatuur in de koelkast ligt tussen 4°C en 7°C, die in de diepvriezer is lager dan -18°C. Koel restjes zo snel mogelijk af en bewaar ze steeds afgedekt in de koelkast. Bewaar restjes niet langer dan 2 tot 3 dagen in de koelkast en 1 maand in de diepvriezer.

Schoonmaken

Zorg voor een propere keuken en was je handen voor, tijdens (in het bijzonder na het aanraken van rauw vlees om kruisbesmetting te voorkomen) en na de bereiding. Verschoon regelmatig hand- en vaatdoeken. Vaatdoekjes kunnen het beste elke dag verschoond worden. Zo kan je je wasmachine alvast voorbereiden op de komst van je baby en daarmee ook veel extra was.

Bereiding

Hou rauwe en bereide producten steeds uit elkaar. Gebruik bijvoorbeeld niet dezelfde en niet gereinigde snijplank of mes voor rauwe en gebakken kip. Dat is een belangrijke bron van kruisbesmetting. Was groente en fruit onder stromend water, zeker wanneer je ze rauw eet. Was ze bij voorkeur voor je ze snijdt. Laat gesneden groenten niet in water staan. Ontdooi voedingsmiddelen bij voorkeur in de microgolfoven of in de koelkast. Laat nooit iets op kamertemperatuur ontdooien. Giet het dooiwater steeds weg. Let erop dat alle voedingsmiddelen voldoende worden verhit. De temperatuur moet minimum 75 °C zijn in de kern.

Voedingsmiddelen die je beter vermijdt

Sommige voedingsmiddelen vermijd je beter tijdens je zwangerschap omdat ze besmet kunnen zijn met ziekmakende bacteriën. Hou hiermee ook rekening op restaurant en op reis.
  • Rauwe of koudgerookte dierlijke producten, zoals rauw vlees, rauwe of gerookte vis, zeevruchten, oesters, filet américain, carpaccio; sommige gefermenteerde worstsoorten (zoals cervela, chorizo, salami) ...
  • Rauwe eieren en zelfbereide gerechten met rauwe eieren zoals mayonaise, chocomousse, bavarois… Gelijkaardige producten te koop in de winkel zijn meestal wel veilig omdat ze een hittebehandeling hebben ondergaan. Vermijd ook spiegeleieren en een zacht gekookte eitje. Hardgekookte of gare eieren kunnen wel.
  • Lang bewaarde verse producten zoals vleeswaren en rauwkostsalades.
  • Vlees- en groentenpaté’s.
  • Niet-gepasteuriseerde melk. Gepasteuriseerde, gesteriliseerde of UHT melk drinken mag wel.
  • Zachte kazen van rauwe melk ('au lait cru'). In België is het eerder uitzonderlijk dat kazen met rauwe melk bereid worden. Indien dit het geval is, moet het uitdrukkelijk op de verpakking vermeld worden. Bij onverpakte zachte schimmelkaas is het verstandig navraag te doen in de winkel of de fabrikant. De meeste kazen kan je dus blijven eten tijdens je zwangerschap. Voorbeelden van riskante kazen: Brie de Meaux, Camembert au lait Cru, Reblochon fermier en Coulommiers.
Bron: UZLeuven


Laatst bijgewerkt: december 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram