Bedrust niet zinvol om vroeggeboorte te voorkomen

123-vr-zw-pijn-rug-buk-170_05.jpg

nieuws Rusten en bedrust in het bijzonder ter preventie van een voortijdige bevalling heeft geen zin en kan zelfs schadelijk zijn voor moeder en kind. Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in het gezaghebbende vakblad Obstetrics & Gynecology (http://journals.lww.com/greenjournal/Abstract/publishahead/Activity_Restriction_Among_Women_With_a_Short.99811.aspx).

De studie komt tot het verrassende besluit dat vrouwen die een of andere vorm van rust kregen voorgeschreven (minder werken, niet meer werken, geen seks, bedrust...) omwille van een korte baarmoederhals, vaker voortijdig (= voor 37 weken) bevielen dan vrouwen die normaal actief bleven.

In een begeleidend commentaar wordt aangestipt dat er geen wetenschappelijk basis bestaat voor bedrust bij probleemzwangerschappen. Het voorkomt een voortijdige bevalling niet en is ook niet veiliger voor moeder en kind. Integendeel zelfs, het kan een aantal negatieve gevolgen hebben, zoals verlies aan spierkracht, botverlies, bloedklonters en een lager geboortegewicht. Bovendien kan de stress die gepaard gaat met verplichte bedrust net leiden tot een voortijdige bevalling.

In een tweede commentaar wordt bedrust om zwangerschapsproblemen zoals een vroegtijdige geboorte, preeclampsie, vertraagde foetale groei enzovoorts te voorkomen, zelfs schadelijk en onethisch genoemd.
http://journals.lww.com/greenjournal/Abstract/publishahead/_Therapeutic__Bed_Rest_in_Pregnancy__Unethical_and.99830.aspx


Laatst bijgewerkt: september 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram