Een coronarografie, ook wel coronaire angiografie genoemd, is een medisch onderzoek waarbij de kransslagaders van het hart in beeld worden gebracht. Dit onderzoek is essentieel voor het opsporen van vernauwingen of blokkades die de bloedstroom naar het hart kunnen beperken, wat zonder medisch ingrijpen kan leiden tot een hartaandoening.
Door beperkte beenruimte en weinig beweging tijdens een vlucht of lange rit kunnen de aderen in de benen samengedrukt raken, wat de bloedstroom belemmert en bloedstolsels kan vormen. Zulke bloedstolsels kunnen gevaarlijk zijn, zeker als die in de longen terechtkomen.
Bij slagaderverkalking of atherosclerose verdikt de wand van slagaders en worden bloedvaten nauwer, waardoor de functie van het vaatstelsel vermindert. Het is de belangrijkste oorzaak voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, en kost jaarlijks aan 23.000 Belgen het leven.
Hematocriet is het percentage rode bloedcellen in iemands bloed. Een normale hematocrietwaarde bij gezonde volwassenen ligt tussen de 37 en 52 procent, maar dat getal kan schommelen naargelang geslacht en leeftijd. Wat als je waarden te hoog of te laag liggen?
Orale-genitale streling, waarbij iemand met neus, mond of tong de vagina streelt, kan een vrouw veel genot geven. Ook blazen op de clitoris geeft fijne sensaties, maar dat kan heel onaangename gevolgen hebben. In het geval van een zwangerschap is het zelfs ronduit gevaarlijk.
Trombose is het ernstigst in slagaders (die het bloed van het hart naar de organen vervoeren) en in diep gelegen aders. Zo'n diepe veneuze trombose (DVT) bevindt zich meestal in een bekkenader, een dijbeenader of een kuitader. Vandaar de populaire naam ‘trombosebeen’.
Bij een longembolie valt een gedeelte van de long tijdelijk of soms blijvend uit doordat één of meerdere bloedklonters de longslagaders verstoppen. Die klonters zijn via de bloedstroom in de longen terecht gekomen. Hoe gevaarlijk is een longembolie? En wat zijn de symptomen?
Chronische veneuze insufficiëntie (tekortschieten van de aders) is een aandoening waarbij de aders van de benen het moeilijk hebben om het bloed weer naar het hart te sturen. Mogelijk zou een derde van de bevolking in meerdere of mindere mate hieraan lijden.
Perifeer arterieel lijden (PAV) is een ziekte van de slagaders in de benen tengevolge van een vernauwing. Hierdoor wordt de bloedaanvoer naar de benen afgeremd waardoor de weefsels die van dat bloedvat afhankelijk zijn, te weinig bloed (dus zuurstof) krijgen. Dit noemt men 'etalagebenen' of claudicatio intermittens.
Bij de helft van alle patiënten die een steunkous draagt om complicaties na een trombosebeen te voorkomen, kan de draagduur zonder gevolgen met anderhalf jaar worden verkort tot zes maanden.
Patiënten met een oplosbare stent in de kransslagaders, hebben drie keer meer kans op een bloedstolsel in de stent. Dit besluiten onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam na een langlopend onderzoek waarbij ze een biologisch oplosbare stent vergeleken met de meest gebruikte metalen stent.
Absorb BVS, een biologisch oplosbare stent, is sinds 2012 beschikbaar voor de behandeling van verstopte bloedvaten. Ze zijn gemaakt uit materiaal dat op een natuurlijke manier door het lichaam wordt afgebroken.
Het geven van bloedverdunners helpt niet om trombose te voorkomen bij patiënten die hun onderbeen in het gips hebben of een kijkoperatie van de knie hebben ondergaan. Dat blijkt uit een onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
Iedereen die voor behandeling in een ziekenhuis ligt of onlangs heeft gelegen, heeft een sterk verhoogd risico op trombose. 60 procent van alle vormen van trombose in de aderen doet zich dan voor, blijkt uit onderzoek.
Voorkamerfibrillatie (VKF) of atriumfibrillatie (AF) is de meest voorkomende hartritmestoornis. Bij VFK slaat het hart bij wijze van spreken op hol en is de hartslag onregelmatig en veel te hoog.
Ongeveer 1 op de 4 personen zal in zijn leven ooit voorkamerfibrillatie krijgen.
Tijdens de jaarlijkse Week van het Hartritme kunt u gratis uw hartritme laten testen in een aantal ziekenhuizen. De deelnemende ziekenhuizen nemen gratis een hartfilmpje of een elektrocardiogram (ECG) nemen met een hartritmemonitor.
Vrouwen met overgewicht die de pil slikken, hebben een dertig maal grotere kans op trombose in het hoofd dan vrouwen met een normaal gewicht die de pil niet nemen. Dit blijkt uit een studie van AMC-onderzoekers in het Amerikaanse tijdschrift JAMA Neurology
Ondanks de bescheiden vooruitgang in de behandeling van herseninfarct, blijft het de vierde grootste doodsoorzaak en de meest voorkomende reden voor ernstige beperkingen. De impact van een beroerte is overweldigend voor patiënten, hun families en de samenleving.
Vrouwen die vanwege trombose of een longembolie bloedverdunners gebruiken, hoeven niet te stoppen met het slikken van de pil. Het gelijktijdig gebruik van de anticonceptiepil of andere hormoonmedicatie én bloedverdunners leidt namelijk niet tot meer bloedstolsels.
Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum LUMC hebben een model ontworpen dat helpt bij het bepalen of een patiënt met een been in het gips risico loopt op veneuze trombose.
Een open been of ulcus cruris is een open plek of zweer aan het onderbeen. Zo'n plek zit meestal aan de binnenkant bij de enkel of het onderbeen en geneest langzaam. De zweer doet meestal geen pijn, maar kan wel slecht ruiken en veel vocht afgeven.
Een knie of heup laten vervangen, verhoogt kortstondig het risico op hartaanvallen en langdurig het risico op een trombo-embolie (bloedklonters in de aders). Dat blijkt uit een onderzoek aan de Boston University School of Medicine in Massachusetts.
Ondanks het feit dat hart- en vaatziekten nog vaak als een typische mannenziekte wordt beschouwd, sterven er veel meer vrouwen door hart- en vaatziekten (51%) dan door borstkanker (3%). Daarmee zijn hart- en vaatziekten ook bij vrouwen de belangrijkste doodsoorzaak.
De Amerikaanse regering heeft de voedingsproducenten opgedragen om hun productieprocessen aan te passen zodat er geen transvetzuren meer vrijkomen. Die vetten creëren een hoger risico op hartziekten, de belangrijkste doodsoorzaak in de Verenigde Staten.
De nieuwste anticonceptiepillen zijn minder veilig dan de pillen uit de jaren 70 en 80. Dat blijkt uit een studie die vandaag in het gezaghebbende vaktijdschrift BMJ verschijnt.
Drie tot vijf kopjes koffie per dag kunnen helpen verstopte aderen en een hartaanval te voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek in Zuid-Korea gepubliceerd in het tijdschrift Heart.