Liever geen paracetamol voor zwangere?
nieuws
Zwangere vrouwen doen er beter aan geen paracetamol te slikken. Nemen ze dit middel regelmatig in, in week 14 tot 22 van de zwangerschap, dan is er een verhoogd risico - als ze zwanger zijn van een jongetje - dat de zaadballen niet goed indalen. Bij een kwart van deze jongetjes lijkt dit te komen door het gebruik van paracetamol.
Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam bij ongeveer tienduizend kinderen die tussen 2002 en 2006 zijn geboren. De onderzoekers keken ook of het gebruik van paracetamol kan leiden tot geslachtsafwijkingen bij meisjes. Bij jongetjes ontwikkelen de geslachtsorganen zich voor de geboorte. Bij meisjes komen eventuele afwijkingen pas aan het licht wanneer ze gaan menstrueren.
In een reactie stelt het Nederlands Bijwerkingen Centrum (Lareb) dat dergelijk onderzoek geen oorzakelijk verband tussen paracetamolgebruik en het risico op niet ingedaalde testis kan aantonen. Indien er al een oorzakelijk verband is, dan is het alleszins heel erg klein is. Het is niet bekend hoeveel en hoelang de moeders paracetamol hebben gebruikt. Er is geen relatie gevonden tussen paracetamol gebruik voor week 14 of na week 22 van de zwangerschap.
Lareb beklemtoont dat Paracetamol eerste keus is en blijft indien pijn of koorts in de zwangerschap behandeld moet worden. Benadrukt dient te worden dat NSAID’s zoals ibuprofen met name in de 2de helft van de zwangerschap geen geschikt alternatief zijn voor paracetamol. Indien een vrouw incidenteel paracetamol heeft gebruikt en zwanger blijkt te zijn is er geen reden voor bezorgdheid.