28 weken zwanger
dossier
Je bent nu begonnen aan het laatste derde trimester van je zwangerschap. Je verloskundige of (huis)arts zal je vanaf nu waarschijnlijk om de drie à vier weken willen zien om je lichaam en de groei van je baby nog beter op te volgen.
Je baby heeft al goede overlevingskansen mocht hij nu geboren worden. Natuurlijk kan hij, als hij nu geboren wordt, alleen overleven met de nodige medische ondersteuning.
Lees ook: Wat gebeurt er tijdens de vijfde zwangerschapscontrole?
Mama tijdens week 28
- Je baarmoeder komt nu ongeveer 8 cm boven je navel uit. De gemiddelde afstand gemeten vanaf het schaambeen tot de bovenkant van de baarmoeder bedraagt bij 28 weken ongeveer 27 cm.
- Ook zonder veel ervaring is het van buitenaf te voelen dat je baby in je buik beweegt. Het schoppen en stompen zal de komende tijd nog frequenter worden. Vanaf week 28 zou je de baby elke dag regelmatig moeten voelen. Rond week 32 zullen de bewegingen het heftigst zijn. Vanaf dan zullen de bewegingen minder krachtig worden. Zolang hij regelmatig in beweging blijft, is alles goed. Als je je kindje gedurende 12-24 uur minder hebt gevoeld dan je gewend bent, ga dan eerst na of je dag niet extra druk was. Probeer gedurende 2 uur in ontspannen toestand bewust bezig te zijn met de bewegingen van je kind. Ga op je linkerzij liggen en concentreer je op mogelijke bewegingen van je kindje. Voel je minder dan 10 bewegingen tijdens deze twee uur, of heb je de indruk dat ze minder krachtig zijn, neem dan zo snel mogelijk contact op met je vroedvrouw of (huis)arts. Wacht niet tot de volgende dag. De vroedvrouw of (huis)arts zal je onderzoeken en de harttonen van je baby beluisteren. Indien nodig wordt een echo en een hartfilm (CTG) gemaakt.
- Je bent misschien wat trager en onhandiger, en je wordt sneller moe. Dat is allemaal heel normaal. Je slaapt misschien ook minder goed omdat je moeilijker een goede slaaphouding vindt, omdat je misschien last hebt van kuitkrampen of omdat je baby ’s nachts veel beweegt. Zorg alleszins dat je voldoende rust. Als je ’s nachts minder slaapt, probeer dan overdag even te slapen.
- Door de nu al grote baarmoeder komen er steeds meer klachten die te maken hebben met verdringing van de maag en darmen. Het is niet ongebruikelijk om steeds meer last te gaan krijgen van brandend maagzuur en indigestie.
- Je hebt misschien last van zwangerschapsstriemen, vooral op je buik. Je kan deze roze, rode of witte strepen ook krijgen op je heupen, borsten, billen en dijen.
- Het kan zijn dat je rond deze tijd vreemde dromen hebt. Dromen is een manier om onbewuste angsten en tegenstrijdige gevoelens te verwerken. Je droomt nu trouwens niet meer dan anders, maar je onthoudt je dromen wel beter doordat je lichter slaapt.
- Rond deze tijd krijg je als je rhesusfactor negatief is een injectie met RhoGAM. Dit voorkomt problemen als je bloed vermengd raakt met het (rhesusfactor positieve) bloed van je baby.
Lees ook: Tips tegen brandend maagzuur tijdens je zwangerschap
Derde zwangerschapsecho
- De groei en ligging van de baby worden uitgebreid gecontroleerd.
- Er wordt nagegaan hoeveel vruchtwater er is en waar de moederkoek (placenta) precies ligt.
- De doorstroming van de navelstreng wordt gemeten en is een weerspiegeling van de werking van de moederkoek.
- Het welzijn van de foetus (kindsbewegingen, ademhaling…) wordt onderzicht.
Lees ook: Wanneer moet je naar de gynaecoloog voor een zwangerschapsecho?
Lees ook: Alles wat je wil weten over de zwangerschapsecho
Je baby tijdens week 28
- De lichaamsverhoudingen van de foetus beginnen in overeenstemming te komen met de verhoudingen die je baby heeft na de geboorte.
- De longen van je baby zijn stilaan voldoende gerijpt en in staat om adem te halen. Indien hij nu zou worden geboren, zal hij waarschijnlijk maar kort moeten beademd worden. Dit komt mede doordat er steeds meer surfacant in de longen komt, een soort smeermiddel dat ervoor zorgt dat de longblaasjes soepel worden zodat ze niet dichtklappen bij de eerste ademhaling. De longrijping gaat in de komende weken wel verder.
- Het kraakbeen begint langzaam te verbenen, waardoor de botten steviger worden. De schedel blijft wel zacht genoeg om bij de geboorte door het geboortekanaal te kunnen. De schedel heeft nu (en tijdens de geboorte) twee open plekken. Boven op het hoofdje, aan de voorkant zit een fontanel, een zachte plek op het hoofdje waar nog geen schedelbot onder zit. Achter op het hoofdje zit een tweede, kleinere fontanel. Deze zorgen ervoor dat de schedel flexibel is. Hierdoor kan de schedel na de geboorte een beetje uit vorm zijn, maar dat herstelt zich snel na de bevalling.
- Iedere week kan je baby meer en meer. Hij zuigt op zijn duim, de ogen zijn open, hij kan al echt met de ogen knipperen, hij hoort steeds meer, de smaakpapillen ontwikkelen zich …
- Je zal je baby nu elke dag meerdere keren kunnen voelen bewegen. Tot de 32 ste week van de zwangerschap neemt het aantal bewegingen toe. De bewegingen in je buik worden steeds krachtiger. Je kan schoppen, draaien, golven en porren voelen. Je partner kan het nu ook voelen. Als de baby erg actief is, kan je je buik zien bewegen. De meeste baby’s bewegen in de middag en avond. Tijdens het slapen beweegt je baby niet of nauwelijks. Maar zodra je baby wakker is, is hij actief.