Menopauze: experts en bv's over opvliegers en andere kwaaltjes
nieuws
Onlangs kon je op VRT kijken naar de eerste aflevering van Menopauzia, een programma waarin Tine Embrechts, bijna 50, zich voorbereidt op de menopauze door in gesprek te gaan met ervaringsdeskundigen en lotgenoten. Tine nodigt bij haar thuis elf bekende vrouwen uit die openlijk vertellen over het wel en wee van de menopauze. In de eerste aflevering staan ze vooral stil bij de klachten die gepaard gaan met de menopauze en de perimenopauze.
Lees ook: Perimenopauze: symptomen, diagnose en behandeling
Opvliegers of vapeurs
Volgens professor gynaecologie Herman Depypere zijn warmteopwellingen of vapeurs de meest frequente klacht. Ongeveer 77% van de vrouwen heeft er last van, en dat 1 tot 10 keer per dag. De vapeurs kunnen niet alleen variëren in intensiteit en frequentie, maar ook in duur. Bij 15 tot 20% van de vrouwen blijven die opwellingen gans het leven bestaan.
Els Dottermans: "Ik heb het één keer heel vervelend gevonden en dat was toen ik aan het draaien was voor 'De Luizenmoeder'. Het was én hittengolf én alsof ze vanbinnen in mij de verwarming aanzetten. Een wee is een hele goeie vergelijking: het komt en het gaat terug weg. Maar wel zonder de pijn."
En dat allemaal omdat ons oestrogeen afneemt, leren we. Prof Depypere: "Oestrogeen heeft honderden functies. De afname van oestrogeen heeft dan ook een grote invloed op je lichaam. Zo toont een recente studie bijvoorbeeld aan dat dementie waarschijnlijk gelinkt is aan oestrogeen. Vrouwen worden veel meer dement dan mannen. Dat komt niet omdat ze langer leven, maar waarschijnlijk omdat het oestrogeen wegvalt." Liesbeth Gijsel, wetenschapsjournalist, beaamt dat: "Ook in de hersenen zitten er receptoren voor oestrogeen. Zo zorgt het voor een goede bloedtoevoer naar de hersenen. Die bloedtoevoer is de voeding van de hersenen. Je kan je dus wel voorstellen dat hormoonschommelingen zorgen voor chaos in het hoofd.”
Lees ook: Klachten van de menopauze: 'Niet enkel opvliegers en gewichtstoename'
Brain fog
“Veel vrouwen denken dat ze plots alzheimer hebben,” vult loopbaancoach Sandra Peeters aan. “Ze omschrijven het alsof ze de pedalen aan het verliezen zijn. Alsof ze de controle verliezen, zowel door geheugenproblemen als door de verschillende emoties die ze ervaren. Dat leidt tot paniekgevoelens.” Voor sommigen wordt het allemaal te veel. Een Brits onderzoek heeft aangetoond dat 1 op de 10 vrouwen ontslag neemt door klachten die rechtstreeks te wijten zijn aan de premenopauze of de menopauze. Anderzijds worden ook veel vrouwen ontslagen, omdat de leidinggevende vindt dat ze de laatste jaren dingen anders aanpakken, dat ze niet meer zo goed kunnen focussen. Met de hormoonhuishouding wordt geen rekening gehouden.
Barbara Sarafian kent die brain fog maar al te goed: "Ik had dat achter het stuur, vanaf dat het stresshormoon omhoogging, dat duurde 10 seconden, en dan was dat gedaan. Op een bepaald moment had ik zodanig veel brain fog dat ik niet meer met de auto durfde te rijden. Ik was bang voor het verkeer. Voor de traagheid van mijn reflexen."
Lees ook: Het gevoel van watten in je hoofd: wat is brain fog of hersenmist?
Actrice Ann Pira: "Ik wist niet wat er gebeurde. Dat was emotioneel heel zwaar. Zo zwaar dat ik paniekaanvallen kreeg om te gaan werken, ik durfde niet meer te acteren. Ik kon mijn teksten niet meer onthouden, echt faalangst. Ik wilde echt met alles stoppen. Ik dacht: ik kan het niet meer, ik heb zoveel stress, zoveel hartkloppingen, die ik voelde tot in mijn keel. Maar ik durfde dat niet zeggen. Ik heb op een bepaald moment na een scene op het punt gestaan om naar de producer te stappen om te zeggen: sorry, ik stop ermee, ik kan het niet meer, het is me het niet meer waard. Terwijl ik wist dat dat van de menopauze kwam."
Depressie en angst
Lieve Blancquaert wist eerst niet goed wat er aan de hand was. "Ik sliep vreselijk slecht. Ik werd de hele tijd wakker. Er was geen kleur meer in mijn leven. De dingen werden grijs: ik was grijs, mijn wereld werd grijs. Ik wist niet wat er was met mij, ik dacht ik ben zot en labiel. Rare gedachten in mijn hoofd, geen doodsgedachten, maar wel vluchtgedrag. Ik wilde gewoon weg, van alles en iedereen, van mijn kinderen, mijn man, mijn leven. Omdat ik mezelf niet meer herkende. Ik stond aan een kruispunt en ik was met mijn fiets en ik dacht een fractie van een seconde: ik ga al mijn geld van mijn rekening halen en ik vertrek. Ik wou weg, vluchten. Ik dacht: ik moet ergens relax gaan leven en tot mezelf komen. En op dat moment belt een goede vriendin van mij, die ook mijn gynaecoloog is, en ik vertel haar dat. en die zei: kom eens naar mijn kabinet ik ga je bloed trekken en dan was het ineens duidelijk wat er aan de hand was. Dat was wel een opluchting."
Gewichtstoename
Barbara Sarafian: "Ik heb eerst mijn lichaam zien transformeren. Vroeger had ik niet veel overgewicht, ik kon doen en laten wat ik wilde. Ik was eraan gewoon om met mijn ogen dicht een jeans te pakken,een t-shirt en ik was vertrokken maar op een bepaald moment ging dat niet meer zo. Ik moest een bh beginnen dragen, ik haat dat. Dat is de eerste verbazing, al wist ik goed dat het dit misschien zou zijn. Ik keek in de spiegel en dacht what the fuck. Ik dacht meteen: ik ga toch zo geen begijntje worden zoals in Jommeke, met zo'n breed bovenlijf en twee stokjes van benen."
Hartkloppingen en haaruitval
Gwendolyn Rutten, politica: "Op een bepaald moment dacht ik: nu heb ik hartklachten. Als ik 's avonds in bed lag of op sommige andere momenten tijdens de dag, had ik een ambetant, stekerig, duwend gevoel op mijn borstkas. Ik dacht: dit is de prijs van toppolitiek, mijn hart gaat eraan? Ik heb ook last gehad van haaruitval. Dat is ook een dingetje. Ik vond dat vreselijk, en nog steeds. Ik dacht: al dit zo doorgaat, heb ik binnenkort geen haar meer. Dat is allemaal niet tegelijk, daar gaat een periode overheen maar ik begon te voelen dat ik niet meer mijn eigen lichaam had.
Menopauzia is vanaf 31 oktober drie weken lang op donderdag te zien rond 20.40 uur op VRT 1 en via VRT MAX. In de tweede aflevering heeft Tine het over hormoontherapie, seks en onderzoekt ze hoe men vroeger omging met de menopauze. In de derde aflevering bekijkt Tine het belang van levensstijl, andere mogelijke oplossingen voor menopauzeklachten en onderzoekt ze hoe je de menopauze doorkomt op je werk.
Laatst bijgewerkt: november 2024
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.